Przed pieczeniem włóż schab do tego napoju. Wyjdzie miękki i soczysty
Każdy wie, że schab przed pieczeniem należy zamarynować. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, jaka forma kąpieli będzie dla mięsa najlepsza. Gwarantujemy, że 24 godziny marynowania w mleku da rezultaty, a jakich nawet nie śniliście. Krucha i soczysta pieczeń zachwyci wszystkich przy stole.
Idealna marynata do pieczonego schabu
Oczywiście mleko, to nie jedyne, w czym powinniśmy trzymać schab. Dodatkowych walorów smakowych nada mu okład z surowej cebuli oraz granulowanego czosnku. Zamarynowane mięso osusz, natrzyj ulubionymi przyprawami, a na końcu upiecz. Przygotowanie obiadu jest bajecznie proste, a finalny efekt przepyszny.
Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatkuPrzepis na delikatny i wilgotny pieczony schab
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- ok. 2 szklanek mleka
- 2 cebule
- granulowany czosnek
- tymianek
- słodka papryka
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Jak upiec doskonały w smaku schab marynowany w mleku?
Schab do marynowania oczyść i osusz. Natrzyj go starannie granulowanym czosnkiem. Następnie przełóż mięso do dużego naczynia i poobkładaj dookoła pokrojoną w pióra cebulą.
Mięso z dodatkiem warzyw mlekiem. Naczynie ze schabem przykryj następnie pokrywką lub obłóż szczelnie folią. Odstaw do marynowania do lodówki na 24 godziny.
Po upływie wymaganego czasu wyjmij schab z lodówki. Osusz go za pomocą papierowych ręczników. Cały kawałek natrzyj mieszanką przypraw złożoną z soli, pieprzu mielonej papryki oraz ziół. Mięso przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw do niego naczynie ze schabem i piecz przez ok. 45-60 minut. Po upływie wymaganego czasu wyjmij mięso z piekarnika odstaw na 10-15 minut, aby odpoczęło. Następnie możesz je kroić na kawałki i podawać z ulubionymi dodatkami. Domowy boczek na piwie idealnie sprawdzi się na kanapki. Dojrzewający dodatek do kanapek zrobisz bez trudu we własnej kuchni.