Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przed pieczeniem włóż schab do tego napoju. Wyjdzie miękki i soczysty
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.02.2023 15:17

Przed pieczeniem włóż schab do tego napoju. Wyjdzie miękki i soczysty

niezwykle soczysty pieczony schab
Canva / Hironoguchi

Każdy wie, że schab przed pieczeniem należy zamarynować. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, jaka forma kąpieli będzie dla mięsa najlepsza. Gwarantujemy, że 24 godziny marynowania w mleku da rezultaty, a jakich nawet nie śniliście. Krucha i soczysta pieczeń zachwyci wszystkich przy stole.

Idealna marynata do pieczonego schabu

Oczywiście mleko, to nie jedyne, w czym powinniśmy trzymać schab. Dodatkowych walorów smakowych nada mu okład z surowej cebuli oraz granulowanego czosnku. Zamarynowane mięso osusz, natrzyj ulubionymi przyprawami, a na końcu upiecz. Przygotowanie obiadu jest bajecznie proste, a finalny efekt przepyszny.

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku

Przepis na delikatny i wilgotny pieczony schab

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • ok. 2 szklanek mleka
  • 2 cebule
  • granulowany czosnek
  • tymianek
  • słodka papryka
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Jak upiec doskonały w smaku schab marynowany w mleku?

Schab do marynowania oczyść i osusz. Natrzyj go starannie granulowanym czosnkiem. Następnie przełóż mięso do dużego naczynia i poobkładaj dookoła pokrojoną w pióra cebulą

Mięso z dodatkiem warzyw mlekiem. Naczynie ze schabem przykryj następnie pokrywką lub obłóż szczelnie folią. Odstaw do marynowania do lodówki na 24 godziny.

Po upływie wymaganego czasu wyjmij schab z lodówki. Osusz go za pomocą papierowych ręczników. Cały kawałek natrzyj mieszanką przypraw złożoną z soli, pieprzu mielonej papryki oraz ziół. Mięso przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw do niego naczynie ze schabem i piecz przez ok. 45-60 minut. Po upływie wymaganego czasu wyjmij mięso z piekarnika odstaw na 10-15 minut, aby odpoczęło. Następnie możesz je kroić na kawałki i podawać z ulubionymi dodatkami. Domowy boczek na piwie idealnie sprawdzi się na kanapki. Dojrzewający dodatek do kanapek zrobisz bez trudu we własnej kuchni.

mleko do marynowania schabu.png
Canva / vinicef