Idealnie puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki
Naleśniki to tak uniwersalne danie, że na równo przyciąga uwielbienie zarówno dzieci jaki i dorosłych. Najczęściej staramy się, aby naleśniki były cienkie, wtedy z łatwością można je zwijać i układać w dowolne kształty.
Jednak każdy z nas ma czasem ochotę na dekadencką przyjemność, a puszyste i wyrośnięte naleśniki z mnóstwem cudownych dodatków to najlepszy jej przykład. Dziś pokażemy krok po kroku jak zrobić naleśniki o lekkości słodkiej chmurki.
Puszyste naleśniki krok po kroku
Całkiem niedawno pisaliśmy o idealnej kolejności dodawania składników do naleśników . Według tych zasad zawsze powinniśmy rozpoczynać dodawania od składników mokrych, takich jak jajka, mleko czy woda.
Dopiero gdy one już znajdują się w misce, możemy dodać mąkę. Taki zabieg ma na celu uniknięcie nieapetycznych grudek, które mogą zepsuć smak wyczekiwanych naleśników.
Aby osiągnąć puszyste naleśniki, bez posmaku sody czy proszku do pieczenia wystarczy dodatek zwykłej, schłodzonej wody gazowanej. Bąbelki sprawiają, że masa naleśnikowa jest napowietrzona, a same placuszki wychodzą lekkie jak chmurka.
Przepis na puszyste naleśniki
Potrzebujesz:
-
2 jajka
-
pół szklanki mleka
-
100 gram mąki tortowej
-
szczypta soli
-
pół szklanki wody gazowanej (zimnej)
-
2 łyżki masła
Zanim zaczniemy przygotowywać samo ciasto, roztapiamy w rondelku masło i odstawiamy do ostygnięcia . Dopiero teraz umieszczamy w miseczce jajka i delikatnie roztrzepujemy, a następnie dodajemy mleko oraz wodę gazowaną.
Do mokrych składnik stopniowo dosypujemy mąkę oraz dodajemy szczyptę soli. Gdy masa będzie już jednorodna, drobnym strumieniem wlewamy roztopione masło. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20-30 minut.
Po tym czasie nagrzewamy patelnie i natłuszczamy ją minimalną ilością oleju. Łyżką wazową wylewamy ciasto na patelnię, tworząc nieco grubsze niż zazwyczaj placuszki. Smażymy je 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi konfiturami oraz świeżymi owocami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku