Smakosze.pl Przepisy Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami
canva.com/zozifoto, getty images

Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

24 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Naleśniki jedynie pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są sekrety, które mogą sprawić, że danie nie zostanie przygotowane w należyty sposób.

Każdy z nas choć raz w życiu spróbował ich podczas obiadu czy kolacji. Nasze mamy i babcie smażyły je nie tylko w celu nakarmienia swojej rodziny - z naleśników można zrobić świąteczne krokiety, które tak bardzo są przez wszystkich wychwalane.

Naleśniki w pysznym przepisie

Nie każdy jednak preferuje naleśniki w wytrawnej wersji - dlatego znaczna część receptur na nie zawiera słodkości, takie jak dżemy, ser, serek homogenizowany z cynamonem, czy owocowe wypełnienia. Poniżej prezentujemy naleśniki z serem i rodzynkami.

Ważnym aspektem przygotowywania naleśników, jest odpowiednie przesianie mąki. Uzyskamy dzięki temu aksamitne ciasto bez ani jednej grudki. Warto pamiętać także o dodatku szczypty soli oraz kilku łyżek oleju. Jeśli dodamy olej do ciasta, nie będziemy zmuszeni wylewać go na patelnię i unikniemy ociekania naleśników tłuszczem - warto jednak pamiętać, aby patelnia byłą pokryta teflonem.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy, czym różnią się jajka o różnych kolorach skorupek. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na domowe frytki z piekarnika, które są znacznie lepsze niż ich odpowiednik z McDonald's.

Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)

  • szczypta soli

  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

  • 800 gramów twarogu

  • szklanka rodzynek

  • łyżka ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżki cukru

Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę oraz sól. Zacznij mieszać masę drewnianą łyżką, a gdy stanie się zbyt trudna do mieszania, użyj miksera. Miksuj na średnich obrotach, aż ciasto stanie się gładkie i puszyste.

Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Na drugą stronę możesz je przewracać, gdy spód naleśnika będzie już dobrze zarumieniony i ścięty. Po usmażeniu, przełóż je na talerz w celu ostygnięcia. Teraz można zacząć zajmować się farszem.

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź je, dodaj do sera, wsyp cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość. Rozsmarowuj farsz na każdym naleśniku, który następnie zwija się w trójkąt. Przed podaniem smaż każdą sztukę przez 30 minut. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy