Naleśniki z 1 składnika
Lubisz tradycyjne naleśniki, ale nie możesz ich jeść, ponieważ jesteś na diecie bezcukrowej lub bezglutenowej? Mamy dla Ciebie doskonałą informację! Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania będą naleśniki zrobione z kaszy gryczanej.
Kasza gryczana niepalona ma średni indeks glikemiczny, dlatego mogą ją jeść osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą typu II. Dodatkowo zawiera ona wiele cennych składników odżywczych takich jak np. potas, magnez oraz miedź.
Naleśniki z kaszy gryczanej są prostym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i podwieczorek. W jaki sposób je wykonać? Poniżej podajemy przepis!
Przepis na naleśnika z kaszy gryczanej
Składniki:
-
250 g kaszy gryczanej
-
300 ml wody
-
szczypta soli
-
oliwa z oliwek do smażenia
Sposób wykonania:
Zalej wodą kaszę gryczaną. Dodaj do niej sól i zblenduj na gładką masę. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Z jednej porcji wychodzi około 7 dużych i dość grubych naleśników. Jeśli chcecie, aby były one cieńsze, możecie dodać więcej wody.
Ciasta na naleśniki ma dość lepką konsystencję, dlatego po wylaniu go na patelnię, użyj łyżki, aby lepiej je rozprowadzić.
Naleśniki smaczne są zarówno na słodko ( np. dodatkiem ulubionego dżemu, miodu lub syropu z agawy), jak i na słono (np. z warzywami i serem feta lub kozim).
Wolisz klasyczną wersję naleśników? Polecamy Ci nasz artykuł, z którego dowiesz się, z jakiego sekretnego przepisu korzystały nasze babcie oraz poznasz tajniki idealnego ciasta na te pyszne placuszki .
Wypróbujesz naleśniki z kaszy gryczanej?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kodrownowagi.pl