Smakosze.pl
Naleśniki pyszne jak nigdy dotąd

Pixabay /RitaE

Puszyste naleśniki z zaskakującym składnikiem

20 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Naleśniki niejednokrotnie wywoływały zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były wyjątkowo puszyste i delikatne, zastąp wodę piwem. Efekt na długo pozostaje

Smakowite naleśniki są nie lada gratką dla miłośników dobrej kuchni. Możemy zrobić je na wiele sposobów. Jedni stawiają na wytrawną odsłonę, inni wolą słodką. Niezależnie od preferencji, najważniejsze jest ciasto.

Jak zrobić perfekcyjne ciasto na naleśniki?

Naleśniki są kulinarną klasyką, której bardzo ciężko się oprzeć. Już wcześniej przedstawialiśmy przepis Ani Starmach na te kultowe smakołyki. Dziś sięgniemy po nietypową recepturę na ciasto. Naleśniki w tej odsłonie zaimponują domownikom.

W tym przypadku ciasto na naleśniki nie będzie wzbogacane o wodę. Zastąpimy ją piwem. Oczywiście należy pamiętać, że alkohol jest niezdrowy i może prowadzić do uzależnień. Jednak w trakcie smażenia powinien on odparować. 

Ciasto na naleśniki za sprawą dodatku piwa zyskuje na puszystości oraz delikatności. Z oczywistych względów lepiej takich specjałów nie serwować dzieciom. Rzecz jasna możemy użyć również piwa bezalkoholowego. Wtedy będziemy mieli pewność, że nasz specjał nie będzie miał żadnego działania psychoaktywnego. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania ciasta?

  • 250 ml piwa

  • 250 ml mleka

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 30 ml oleju

  • szczypta soli

  • odrobina pieprzu ziołowego

Naleśniki w przepysznej odsłonie

Na początku ubijamy jajka. Powinny one stworzyć puszystą pianę. Powoli dodajemy do niej piwo oraz mleko. Całość mieszamy razem z przyprawami. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo mąkę. Wszystko miksujemy.

Ciasto na naleśniki wzbogacamy o olej i mieszamy. Powinno mieć ono płynną konsystencję, jednak na tyle gęstą, by przy przelewaniu powstawała ciągła smuga. Skoro nasze ciasto jest już gotowe, możemy przejść do smażenia.

Rozgrzewamy patelnię, najlepiej wybrać taka o nieprzywierającej powierzchni. Szybkim ruchem musimy wylać na nią porcję ciasta. Naleśniki należy smażyć z obu stron. Pierwszy zazwyczaj nie wychodzi, w związku z tym nie martwmy się tym.

Naleśniki z dodatkiem piwa z pewnością przypadną do gustu smakoszom, którzy oczekują po posiłku tego, co najlepsze. Wielbiciele takich specjałów powinni sięgnąć po recepturę Ewy Wachowicz. Jej naleśniki, również są wyjątkowo pyszne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Naleśniki budyniowe wprost rozpływają się w ustach

Przepisy

Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa buraczkowa przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić sernik bez spodu?

Czytaj więcej >
Drożdżowe bez nabiału jest równie pyszne co oryginał

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa chrzanowa z jajkiem

Czytaj więcej >
Krokiety bez zawijania

Przepisy

Rewelacyjne krokiety bez ciasta

Czytaj więcej >