Naleśniki pyszne jak nigdy dotąd
Pixabay /RitaE

Puszyste naleśniki z zaskakującym składnikiem

Naleśniki niejednokrotnie wywoływały zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były wyjątkowo puszyste i delikatne, zastąp wodę piwem. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Smakowite naleśniki są nie lada gratką dla miłośników dobrej kuchni. Możemy zrobić je na wiele sposobów. Jedni stawiają na wytrawną odsłonę, inni wolą słodką. Niezależnie od preferencji, najważniejsze jest ciasto.

Jak zrobić perfekcyjne ciasto na naleśniki?

Naleśniki są kulinarną klasyką, której bardzo ciężko się oprzeć. Już wcześniej przedstawialiśmy przepis Ani Starmach na te kultowe smakołyki. Dziś sięgniemy po nietypową recepturę na ciasto. Naleśniki w tej odsłonie zaimponują domownikom.

W tym przypadku ciasto na naleśniki nie będzie wzbogacane o wodę. Zastąpimy ją piwem. Oczywiście należy pamiętać, że alkohol jest niezdrowy i może prowadzić do uzależnień. Jednak w trakcie smażenia powinien on odparować.

Ciasto na naleśniki za sprawą dodatku piwa zyskuje na puszystości oraz delikatności. Z oczywistych względów lepiej takich specjałów nie serwować dzieciom. Rzecz jasna możemy użyć również piwa bezalkoholowego. Wtedy będziemy mieli pewność, że nasz specjał nie będzie miał żadnego działania psychoaktywnego. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania ciasta?

Jak poprawnie mrozić pieczywo?Jak poprawnie mrozić pieczywo?Czytaj dalej
  • 250 ml piwa
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu ziołowego

Naleśniki w przepysznej odsłonie

Na początku ubijamy jajka. Powinny one stworzyć puszystą pianę. Powoli dodajemy do niej piwo oraz mleko. Całość mieszamy razem z przyprawami. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo mąkę. Wszystko miksujemy.

Ciasto na naleśniki wzbogacamy o olej i mieszamy. Powinno mieć ono płynną konsystencję, jednak na tyle gęstą, by przy przelewaniu powstawała ciągła smuga. Skoro nasze ciasto jest już gotowe, możemy przejść do smażenia.

Rozgrzewamy patelnię, najlepiej wybrać taka o nieprzywierającej powierzchni. Szybkim ruchem musimy wylać na nią porcję ciasta. Naleśniki należy smażyć z obu stron. Pierwszy zazwyczaj nie wychodzi, w związku z tym nie martwmy się tym.

Naleśniki z dodatkiem piwa z pewnością przypadną do gustu smakoszom, którzy oczekują po posiłku tego, co najlepsze. Wielbiciele takich specjałów powinni sięgnąć po recepturę Ewy Wachowicz. Jej naleśniki, również są wyjątkowo pyszne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł