Smakosze.pl Przepisy Puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie
canva/RitaE z Pixabay

Puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie

23 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na pyszne i pożywne śniadanie na słodko? Przygotuj puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Zamiast tych składników ubij na sztywno pianę z białek, efekt zaskoczy każdego. Poznaj przepis na niezwykle puszyste naleśniki.

Uwielbiam śniadania na słodko. Owsianki, omlety z owocami, racuchy, czy właśnie naleśniki to dania, które mogłabym jeść również przez cały dzień. Ciasto na naleśniki niestety nie zawsze dobrze wychodzi, a placki są cienkie i rwą się na patelni. Puszyste naleśniki bez sody i proszku wychodzą jednak za każdym razem.

Przepisów na naleśniki jest wiele, jednak nie ma bardziej puszystych naleśników od tych, które zrobione są z piany z białek i żółtek utartych z cukrem. Piana ubita na sztywno rewelacyjnie spulchnia ciasto i sprawia, że naleśniki wyglądają obłędnie.

Naleśniki możemy podać z wieloma dodatkami. Puszyste ciasto smakuje doskonale z owocami sezonowymi, prażonymi jabłkami, konfiturami, cukrem pudrem, sosem czekoladowym, musem truskawkowym, serkiem waniliowym. Wszystko zależy wyłącznie od tego, na jakie smaki mamy ochotę z samego rana.

Przepis na puszyste naleśniki bez sody i proszku

Składniki na 2-3 porcje:

  • 340 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 375 ml mleka

  • 370 ml wody gazowanej

  • szczypta soli

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia?

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj przesianą mąkę, mleko, wodę i miksuj do połączenia się składników.

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie przełóż ją do przygotowanej wcześniej masy i mieszaj łyżką, aż dobrze się połączy. Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Naleśniki będą puszyste i delikatne, podaj je z owocami, ulubioną konfiturą, miodem lub sosem. Lato to sezon na przetwory, koniecznie zrób domowy dżem brzoskwiniowy i konfiturę truskawkową , będą idealne do naleśników jesienią i zimą.

Puszyste naleśniki z truskawkami
canva/Petr Štěpánek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy