Smakosze.pl Przepisy Puszyste i lekkie naleśniki według Magdy Gessler
TRICOLORS/East News; canva/percds, Getty Images Signature

Puszyste i lekkie naleśniki według Magdy Gessler

5 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Naleśniki stanowią idealny pomysł na szybki, a przy okazji smaczny i pożywny obiad czy kolację - można podać je bowiem na słodko lub na słono. Magda Gessler zdradziła swój własny przepis, dzięki któremu można przygotować najlepsze naleśniki. Jej sekretem jest dodatek wody gazowanej, który zwiększa puszystość gotowej potrawy i korzystnie wpływa na ich delikatność.

Naleśniki kocha praktycznie każdy głównie za ich niesamowitą uniwersalność. Po usmażeniu można zawijać w nie najróżniejsze farsze nadzienia zależne od preferencji. Niektórzy preferują naleśniki z serkiem homogenizowanym i cynamonem, a inni zdecydują się na bardziej wytrawny farsz, jak szynka i ser żółty.

Sekretem puszystego ciasta jest woda gazowana, która napowietrza masę i ułatwia otrzymanie ładnych i wyrośniętych naleśników. Bez niej gotowe danie nie osiąga należytego poziomu napowietrzenia, przez co przyjemność z jedzenia nie jest odpowiednio duża.

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 jajka

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki wody gazowanej

  • szczypta soli

  • masło klarowane

Zacznij od przesiania mąki przez sitko wprost do miski. Usunięcie wszystkich grudek daje bardziej aksamitną teksturę. Jajka umyte pod bieżącą ciepłą wodą wbij do osobnej miseczki i wsyp do nich sól i ubij na gładką i puszystą masę za pomocą miksera.

Do jajecznej piany wsyp przesianą mąkę i chwilę miksuj na wolnych obrotach. Następnie wlej mleko oraz gazowaną wodę. Ciasto powinno spływać swobodnie z łyżki, lecz przy okazji zostawiać cienką warstwę - taka konsystencja jest najlepsza. Jeśli jest zbyt rzadka, wsyp więcej mąki.

Na płaskiej patelni rozpuść masło klarowane (idealnie do smażenia, ponieważ ma większy próg dymienia od zwykłego masła) i wylewaj na nie porcje ciasta. Rozprowadź je, przechylając patelnię. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia, jak rozpoznać czy jajka są świeże.

Naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/Drbouz, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy