Smakosze.pl
Przepis na domowy syrop z czosnku

canva/Piotr Wytrazek

Jak zrobić domowy syrop z czosnku?

7 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Syrop z czosnku jest jednym z najprostszych sposobów na poprawę stanu zdrowia, gdy dopadnie nas przeziębienie czy grypa. Ten tradycyjny babciny lek z łatwością przyrządzimy w domu. Wystarczy kilka składników, by wesprzeć swój organizm w walce z infekcjami. Spróbujcie, a poczujecie się lepiej.

Podpowiadaliśmy wam już jak poprawnie przechowywać czosnek i jak go przyrządzać, by najlepiej skorzystać z jego dobroczynnych właściwości. Tym razem zdradzamy, jak przygotować syrop z tej aromatycznej przyprawy. Będzie idealny zimowe przeziębienia.

Projekt bez tytułu - 2022-01-03T205650.328

Jak przechowywać ugotowane pierogi, aby zachowały swój smak?

CZYTAJ DALEJ

Czosnek działa bowiem jak naturalny antybiotyk. Bogactwo związków flawonoidowych i witamin — wśród których wymienić można m.in. A, B2 i C — korzystnie wpłynie na naszą odporność. Zawarte w tym warzywie olejki eteryczne ułatwiają także oddychanie i pozbywanie się zalegającej wydzieliny.

Przepis na leczniczy syrop z czosnku

Składniki:

  • 3 główki czosnku

  • 3 cytryn

  • 6 łyżek miodu

  • 1 szklanki chłodnej wody

Przygotowanie:

Czosnek dzielimy na ząbki i miażdżymy je za pomocą praski. Miąższ przekładamy do miseczki. Z cytryn wyciskamy sok i łączymy go z miodem. Całość łączymy z czosnkiem.

Wlewamy wodę, cały czas mieszając. Naczynie z miksturą przykrywamy i odstawiamy na około 24 godziny w ciemne miejsce. Po tym czasie syrop przelewamy do buteleczki z ciemnego szkła.

Wskazówka: upewnij się, że miód, którego chcesz użyć do przyrządzenia syropu z czosnku, jest naturalny. Tylko taki będzie zawierał propolis i pyłek kwiatowy. Sztuczny wyrób nada jedynie słodkiego smaku.

Syrop z czosnku

Syrop z czosnku przechowuj w butelce z ciemnego szkła

Źródło zdjęcia: canva/KMNPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >