Idealne naleśniki bez mleka i jajek
Naleśniki bez glutenu i nabiału? To możliwe. Wykorzystajcie zwykły biały ryż, a efekt was zachwyci. Kluczowe będzie poprawne przygotowanie masy i odpowiednie smażenie ciasta. Spróbujecie?
Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ciasto na naleśniki bez nabiału. Podpowiadaliśmy także jak zrobić je bez mąki. Tym razem wracamy z roślinną recepturą na naleśniki, która będzie odpowiednia nawet dla osób z nietolerancją glutenu. Wykorzystamy ryż, wodę i mąkę, czyli produkty, które każdy ma w kuchni.
Przepis na naleśniki bezglutenowe bez mleka i jajek
Składniki:
1 szklanka surowego ryżu
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ryż zalewamy sporą ilością zimnej wody i zostawiam na noc. Następnego dnia odcedzamy go, a następnie dodajemy wodę oraz sól.
Przy pomocy ręcznego blendera dokładnie rozdrabniamy ziarna. Chcemy uzyskać rzadki, biały płyn. Wsypujemy łyżkę mąki i starannie mieszamy masę. Na płytkiej patelni rozgrzewamy olej.
Ciasto smażymy porcjami, każdą z nich dokładnie rozprowadzając. Wystarczą około 2 minuty na stronę. Gotowe naleśniki możemy podawać na słodko lub na słono, zależnie od preferencji.
Wskazówki:
Świeżo usmażone naleśniki będą lekko chrupiące, lecz po czasie staną się elastyczne. Sprawdzą się więc jako baza do krokietów.
W tym przepisie możecie też wykorzystać ryż brązowy. Konieczne będzie jednak dłuższe blendowanie ziaren. Choć wyjdą smaczne, będą mniej elastyczne.
Źródło zdjęcia: canva/furo_felix
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: jadlonomia