Smakosze.pl Dieta Napakowane witaminą B, a Polacy je ignorują. To jedno z najzdrowszych mięs
Fot. Canva/LauriPatterson

Napakowane witaminą B, a Polacy je ignorują. To jedno z najzdrowszych mięs

17 września 2024

Mięso jemy często, a nawet zbyt często. Jednak, jeśli już po nie sięgamy, warto wybierać to zdrowe i wartościowe. Podpowiadamy, jakie mięso jest najzdrowsze. Przygotuj je nie tylko na obiad, bo naprawdę warto.

Mięso w naszej diecie

Mięso jadamy zwykle na obiad. Najbardziej popularnym mięsem w Polsce jest wieprzowina. Robimy z niej kotlety, ale często z tego mięsa przyrządzane są rozmaite przetwory mięsne . Wieprzowina zawiera dużo białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Jednak nieodpowiednio przygotowana bywa groźna dla naszego zdrowia.

Zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych problemów z wątrobą, zakażeń drobnoustrojami i wywołuje schorzenia neurologiczne. Warto wieprzowinę zastąpić innym mięsem . Jest niezwykle zdrowe, ale rzadko trafia na stoły Polaków. Za to w Hiszpanii, Francji, Turcji i Grecji, to mięso jest uwielbiane.

mięso
Fot. Canva/Image Professionals
Najlepszy przepis na paprykę, jaki znam. Zalewa to mistrzostwo świata

Wybierz najzdrowsze mięso

Baranina jest mało popularna, a szkoda. To bardzo zdrowe mięso , które zawiera dużo witaminy B i wielonienasycone kwasy tłuszczowe . Wspierają one obniżenie tzw. złego cholesterolu. Baranina dostarcza nam też kwasów omega-3. Korzysta na tym nasze serce i mózg.

W tym mięsie znajdziemy też kwas linolowy, który jest istotny w profilaktyce antynowotworowej. Baranina jest mięsem polecanym dla osób, które chorują na cukrzycę . Duża dawka witamin z grupy B, a zwłaszcza tiaminy, wpływa doskonale na prace układu nerwowego. Baranina zawiera dużo żelaza i polecana jest osobom, które zmagają się z anemią.

Baranina w naszej kuchni

Jak smakuje baranina? Mięso ma delikatny smak i jest aromatyczne. Warto wiedzieć, że owoce właściwie nie chorują na nowotwory. To czyni ich mięso korzystnym dla naszego zdrowia. Powinniśmy wybierać baraninę, która pochodzi z ekologicznych hodowli. Jednak to mięso też należy jeść z umiarem.

W nadmiarze może ponieść nadmiar cholesterolu. Baraninę warto dusić, piec, grillować i gotować. Mięso posiada specyficzny zapach, dlatego warto je odpowiednio przyprawić . Pasuje tu czosnek, rozmaryn, tymianek i pieprz. Baranina świetnie smakuje z warzywami i ryżem. Warto włączyć ją do diety . Ten ser jest lepszy niż twaróg. Robię go z 2 składników . Radziliśmy, kiedy najlepiej pić siemię lniane.

baranina
Fot. Canva/Ravsky

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Wlej do naczynia i wymieszaj. Muszki owocówki znikną w jedną noc
Hitowe ciasto bez pieczenia czyli Aksamitka. Wychodzi tak, że palce lizać
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy