Najlepszy przepis na paprykę, jaki znam. Zalewa to mistrzostwo świata
Przyrządzasz paprykę na zimę? W takim razie poznaj przepis na najlepszą paprykę marynowaną. Zalewa jest przepyszna i w moim domu zyskała już całe grono miłośników. Papryka marynowana z miodem i innymi pysznymi składnikami nie ma sobie równych.
Najlepsza papryka marynowana, czyli pyszna zalewa
Papryka jest naszpikowana witaminą C. Nie brakuje w niej też witamin: A, E i K. Jedzenie papryki dobrze działa na wątrobę i układ trawienny. Warto włączyć ją do swojej diety i zamknąć w słoiczkach na zimę. Jaka jest najlepsza papryka marynowana na zimę?
Robię ją z przepisu, który gwarantuje doskonały smak. Jego sekret tkwi w wyjątkowej zalewie. Przyrządzam ja z dodatkiem miodu i musztardy. Papryka marynowana z miodem będzie jak znalazł do obiadu jesienią i zimą. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Zarażeni Pasjami. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Wlej do naczynia i wymieszaj. Muszki owocówki znikną w jedną nocJak zrobić paprykę marynowaną z miodem?
Składniki:
- 1 ½ kg oczyszczonej papryki czerwonej i żółtej
- 150 ml octu 10%
- 150 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka dowolnej musztardy
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie papryki marynowanej z miodem zacznij od wycięcia gniazd nasiennych i oczyszczenia papryki. Warzywo pokrój w niezbyt grube paski. Kapelusz papryki też pokrój w podobne paski. Pokrojone warzywa przełóż do miski i zajmij się zalewą.
Do garnka wlej wodę i ocet. Wsyp cukier i sól. Garnek wstaw na gaz, mieszaj i rozpuść składniki. Włóż paprykę i wszystko zagotuj. Potem gotuj ok. 10 minut. Teraz przygotuj sos miodowo-musztardowy. Do miski przełóż musztardę, wlej olej i ocet jabłkowy. Składniki dokładnie wymieszaj. Wlej miód i wszystkie składniki dokładnie połącz.
Papryka marynowana z miodem, jakiej nie jadłeś
Paprykę wyjmij z garnka do miski i poczekaj chwilę, by odparowała. Przygotuj wcześniej wyparzone słoiki. Do miski z papryką przełóż sos miodowo-musztardowy i wymieszaj. Paprykę w sosie nakładaj do słoików. Pasteryzuj 10 minut lub 15 minut, gdy papryka jest w dużych słoikach.
Paprykę odstaw do spiżarni. Wychodzi pyszna, zalewa z dodatkiem miodu, musztardy i octu jabłkowego jest wyśmienita. Papryka marynowana z miodem pasuje do dań mięsnych i zjesz ją z prawdziwym apetytem. Przepis jest prosty i zapewnia doskonały efekt. Pisaliśmy o tym, jak przygotować smaczne śledzie proboszcza. Radziliśmy, jak skutecznie odetkać odpływ.