Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten ser jest lepszy niż twaróg. Robię go z 2 składników
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.09.2024 21:00

Ten ser jest lepszy niż twaróg. Robię go z 2 składników

ser
Fot. YouTube/Einfaches Rezept

Oto łatwy i szybki przepis na domowy twaróg. Jest szybki w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników. Warto przynajmniej od czasu do czasu spróbować domowego przygotowania tego produktu, który na co dzień znamy tylko ze sklepów.

Domowy ser

Mówi się, że z pasteryzowanego mleka sery nie wychodzą. To jednak nieprawda, jak można udowodnić tym przepisem. Oczywiście, dobrze jest robić domowy ser podczas urlopu na wsi, kiedy możemy mieć dostęp do mleka prosto od krowy. Można jednak przygotowywać go przez cały rok.

Rzadkim, ale ciekawym składnikiem jest tu cytryna. Pełni ona funkcję kwasu, który powoduje krzepnięcie mleka. W funkcji tej używa się przeważnie zwierzęcych enzymów, a domowe mleko przygotowuje ze skwaszonego. Sztuczka z cytryną upraszcza warzenie sera z kartonu.

krupa serowa
Fot. YouTube/Einfaches Rezept
Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Twaróg w domu

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Einfaches Rezept. Do formowania sera używa się zazwyczaj ściereczki tetrowej. Autorzy filmu pokazują jednak, że wystarczy domowe sitko.

Składniki

  • 2 l mleka
  • Sok z 1 cytryny (50 ml)
  • 1 mały pęczek koperku (lub innych ziół)

Ser z dwóch składników

Sok z cytryny wyciskamy dokładnie. Najłatwiej zrobić to, dokładnie i mocno masując cytrynę o blat stołu. Rozbija to jej wewnętrzne włókna.

Mleko wlewamy do garnka. Ustawiamy na palniku o średniej mocy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka przelewamy sok z cytryny.

Mleko oddzieli się teraz od serwatki i powstanie tzw. krupa. Wyjmujemy ją drewnianą łyżką na sito i pozwalamy odciec. Następnie mieszamy je z posiekanym koperkiem.

Ser przekładamy na durszlak lub sito wyłożone ściereczką tetrową. Dokładnie odciskamy. Przekładamy do miseczki, ubijamy w niej mocno i dociskamy, by ser nabrał formy. Po wyjęciu jest gotowy do jedzenia.

Wypróbuj też przepisy na hiszpańskie pieczone ziemniaki i dżem ze skórek arbuza.

domowy ser
Fot. YouTube/Einfaches Rezept