Napar z imbiru, goździków i herbaty na odporność
W czasie zimy wiele osób odczuwa nieprzyjemny chłód, który negatywnie wpływa na odporność i samopoczucie. Aby temu zaradzić, można sporządzić prosty napar na bazie herbaty, imbiru oraz goździków. Taki napój ma piękny aromat, skutecznie rozgrzewa ciało, a także poprawia pracę układu odpornościowego, co ułatwia pozbycie się kataru i bólu gardła.
Napar herbaciany już sam w sobie stanowi świetną pomoc dla osób wychłodzonych, które marzą o czymś ciepłym do picia. Niektórzy chcą wzmocnić rozgrzewające właściwości herbaty, co można osiągnąć, dodając do niej odpowiednie dodatki.
Pamiętaj, żeby nie dodawać do gorącej herbaty miodu, jeśli chce się zachować jego prozdrowotne działanie. Wysoka temperatura neutralizuje właściwości miodu i ten sprawdza się wtedy tylko jako dodatek smakowy. Poczekaj kilka minut, aż płyn trochę ostygnie i dopiero wtedy umieść w nim miód.
Przepis na napar z imbiru, goździków i herbaty
Składniki:
-
3 łyżeczki czarnej herbaty
-
2 cm kawałek imbiru
-
2 goździki
-
1 kora cynamonu
-
4 plasterki pomarańczy
-
2 łyżeczki miodu
-
500 ml wody
Zacznij od wlania wody do garnka i doprowadzenia jej do wrzenia. Wrzuć do niej goździki, cynamon oraz obrany i pokrojony w niewielkie plasterki cynamon. Gotuj napar przez 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Wyłów przyprawy za pomocą sitka i upewnij się, że w wodzie nie pływają żadne kawałki cynamonu czy goździków. Wsyp herbatę do dzbanka i zalej ją aromatycznym naparem z przypraw. Odstaw ją do zaparzenia na 5 minut.
Po tym czasie włóż do naczynia plasterki pomarańczy i dopraw napój miodem. Możesz z niego zrezygnować, jeśli preferujesz bardziej wytrawne smaki. Przelej herbatę do kubków i podawaj od razu po przygotowaniu.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst wyjaśnia przepis na pyszną herbatę z trawą cytrynową.
Źródło zdjęcia: canva/Digitalmediapro, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: akademiasmaku