Smakosze.pl Przepisy Nastolatki wydają na nią krocie, a Bosacka robi ten napój za 50 gr. Hit? Mało powiedziane
Canva, Facebook/Katarzyna Bosacka

Nastolatki wydają na nią krocie, a Bosacka robi ten napój za 50 gr. Hit? Mało powiedziane

23 maja 2023

Bubble tea jest popularnym napojem, który uwielbiają nastolatki. Może być też traktowany jako deser, który jest zdrowy i świetnie gasi pragnienie. Katarzyna Bosacka przygotowała prosty przepis na bubble tea, który przypadnie do gustu nie tylko nastolatkom.

Bubble tea-hit z Tajwanu

Ten orzeźwiający napój zdobywa coraz większą popularność. Bubble tea zachwyca aromatem słodkiej herbaty, ale uwagę przyciąga żelowymi kuleczkami z manioki. Jednak tego napoju nie należy traktować jak herbaty. Do bubble tea można dodać dosłownie wszystko. Każdy może stworzyć swój idealny napój.

Jedyną chyba wadą bubble tea jest to, że sprzedawany w kawiarniach napój jest dość drogi. Dobra wiadomość jest taka, że ten pyszny napój możemy przygotować w domu. Przepis stworzyła Katarzyna Bosacka. Warto go wypróbować. Koszt przygotowania to tylko 50 groszy.

Zapomnij o zasmażanej. Znany kucharz przyrządza młodą kapustę inaczej niż wszyscy

Bubble tea Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • dzbanek dowolnej mocnej esencji herbacianej, może być czarna czy zielona
  • syrop owocowy, najlepiej domowy
  • 100 g kulek z tapioki- kupimy w dziale ze zdrową żywnością
  • szklanka wody

Tapiokę gotuj 40 minut aż kulki staną się przezroczyste i odstaw do wystygnięcia. Do wysokiej szklanki wrzuć 3 łyżki gotowej tapioki, zalej syropem owocowym, w zależności od smaku, jaki chcesz uzyskać.

Teraz dolej esencję herbacianą, dolej wody, możesz też wrzucić kostki lody. Twoja bubble tea za 50 groszy jest już gotowa.

Bubble tea- orzeźwi w upalny dzień

Bubble tea, czyli herbata bąbelkowa będzie doskonałym orzeźwieniem w upalny dzień. Sam możesz zdecydować, jakich dodatków warto spróbować. Codziennie w ten sposób można odkrywać nowe smaki. Niektórzy ten napój wzbogacają o lody, bitą śmietanę i galaretki. Taka wersja bubble tea staje się już słodkim i bardzo kalorycznym deserem.

Bubble tea powstała w latach 80-tych ubiegłego wieku w Tajwanie. Właściciel kawiarni zainspirował się kulkami tapioki, które zobaczył na targu. Od tego wszystko się zaczęło. Pisaliśmy o herbacie jesiennej. Podawaliśmy też przepis na wyjątkową herbatę zimową.

bubble tea Katarzyny Bosackiej

Źródło: o2

Gessler zamknęła cukiernię otwartą w marcu. Czyżby klienci nie dopisali?
Ceny młodych, polskich ziemniaków przyprawiają o zawrót głowy. Pocieszająca jest 1 tendencja
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy