Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zasmażanej. Znany kucharz przyrządza młodą kapustę inaczej niż wszyscy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.05.2023 15:07

Zapomnij o zasmażanej. Znany kucharz przyrządza młodą kapustę inaczej niż wszyscy

przyrządzanie młodej kapusty
screen z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować

Uwielbiacie zasmażaną, młodą kapustę? Tym bardziej stracicie głowę dla poniższego przepisu. Ogiński z kanału Kocham Gotować pokazał swój sposób na podanie tego sezonowego warzywa. Kapusta wychodzi lekka i dosłownie pachnie wiosną. Wystarczy przygotować garnek i do dzieła.

Wiosenna młoda kapusta w lekkiej odsłonie

Piotr Ogiński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału na YouTube, uwielbia wiosenną, młodą kapustę. Wymyślił na nią nawet swój autorski patent. Po poszatkowaniu gotuje kapustę ze starannie dobranymi dodatkami. Wychodzi lekka i przepyszna.

Kapusta, czy to gotowana, czy zasmażana, nie może się obejść bez aromatu wędzonki. W tym celu używa się najczęściej boczku, lecz równie dobrze sprawdzi się kiełbasa. Warzywo, które samo w sobie nie posiada dużo smaku, doskonale przejmie go od pozostałych składników. Im więcej więc dodamy do garnka smakowitości, tym lepiej.

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

Przepis na gotowaną młodą kapustę

Składniki:

  • 100 g kiełbasy
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1 młoda kapusta
  • 1 mała marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 50-100 ml wody
  • 100 ml śmietanki 30%
  • świeży tymianek
  • sok z 1/4 cytryny
  • koperek
  • 1 łyżeczka cukru

Jak zrobić wyśmienitą młodą kapustę?

Przyrządzenie młodej kapusty zacznij od przygotowania dodatków. Kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę. Podobnie poszatkuj połówkę cebuli. Oba składniki podsmaż w garnku na odrobinie oleju.

W międzyczasie zajmij się pozostałymi składnikami. Z młodej kapusty odetnij głąb i zdejmij zewnętrzne liście. Pozostałą część warzywa poszatkuj za pomocą ostrego noża. Następnie obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchewkę.

Oba warzywa dodaj do garnka z kiełbasą i cebulką. Wszystko wymieszaj i zaparz, aż kapusta zmniejszy nieco objętość. Całość posól i duś jeszcze przez ok. 3 minuty. Na koniec, kiedy młoda kapusta wyraźnie opadnie, dolej do niej odrobinę wody.

Zawartość garnka duś jeszcze 5-10 minut. Dodaj do niej nieco świeżego tymianku. Kiedy młoda kapusta całkowicie zmięknie, wlej do niej śmietankę. Całość redukuj jeszcze chwilę, aż potrawa zgęstnieje

Do młodej kapusty dołóż posiekany w całości pęczek koperku. Danie dopraw solą i pieprzem. Dodaj też nieco cukru i odrobinę soku z cytryny. Pełna smaku wiosenna młoda kapusta gotowa jest do podania

Panierowanie tego sezonowego warzywa to doprawdy przepyszny pomysł. Młoda kapusta będzie idealnie komponować się z tym niezwykłym schabowym.

młoda kapusta.png
Canva / Darius Dzinnik

Źródło: YouTube /Kocham Gotować