Smakosze.pl

screen z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować

Zapomnij o zasmażanej. Znany kucharz przyrządza młodą kapustę inaczej niż wszyscy

26 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Uwielbiacie zasmażaną, młodą kapustę? Tym bardziej stracicie głowę dla poniższego przepisu. Ogiński z kanału Kocham Gotować pokazał swój sposób na podanie tego sezonowego warzywa. Kapusta wychodzi lekka i dosłownie pachnie wiosną. Wystarczy przygotować garnek i do dzieła.

Wiosenna młoda kapusta w lekkiej odsłonie

Piotr Ogiński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału na YouTube, uwielbia wiosenną, młodą kapustę. Wymyślił na nią nawet swój autorski patent. Po poszatkowaniu gotuje kapustę ze starannie dobranymi dodatkami. Wychodzi lekka i przepyszna.

Kapusta, czy to gotowana, czy zasmażana, nie może się obejść bez aromatu wędzonki. W tym celu używa się najczęściej boczku, lecz równie dobrze sprawdzi się kiełbasa. Warzywo, które samo w sobie nie posiada dużo smaku, doskonale przejmie go od pozostałych składników. Im więcej więc dodamy do garnka smakowitości, tym lepiej.

Ceny frytek są wysokie

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

CZYTAJ DALEJ

Przepis na gotowaną młodą kapustę

Składniki:
  • 100 g kiełbasy
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1 młoda kapusta
  • 1 mała marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 50-100 ml wody
  • 100 ml śmietanki 30%
  • świeży tymianek
  • sok z 1/4 cytryny
  • koperek
  • 1 łyżeczka cukru

Jak zrobić wyśmienitą młodą kapustę?

Przyrządzenie młodej kapusty zacznij od przygotowania dodatków. Kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę. Podobnie poszatkuj połówkę cebuli. Oba składniki podsmaż w garnku na odrobinie oleju.

W międzyczasie zajmij się pozostałymi składnikami. Z młodej kapusty odetnij głąb i zdejmij zewnętrzne liście. Pozostałą część warzywa poszatkuj za pomocą ostrego noża. Następnie obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchewkę.

Oba warzywa dodaj do garnka z kiełbasą i cebulką. Wszystko wymieszaj i zaparz, aż kapusta zmniejszy nieco objętość. Całość posól i duś jeszcze przez ok. 3 minuty. Na koniec, kiedy młoda kapusta wyraźnie opadnie, dolej do niej odrobinę wody.

Zawartość garnka duś jeszcze 5-10 minut. Dodaj do niej nieco świeżego tymianku. Kiedy młoda kapusta całkowicie zmięknie, wlej do niej śmietankę. Całość redukuj jeszcze chwilę, aż potrawa zgęstnieje

Do młodej kapusty dołóż posiekany w całości pęczek koperku. Danie dopraw solą i pieprzem. Dodaj też nieco cukru i odrobinę soku z cytryny. Pełna smaku wiosenna młoda kapusta gotowa jest do podania

Panierowanie tego sezonowego warzywa to doprawdy przepyszny pomysł . Młoda kapusta będzie idealnie komponować się z tym niezwykłym schabowym .

młoda kapusta.png
Canva / Darius Dzinnik

Źródło: YouTube /Kocham Gotować

Dieta Elżbiety Romanowskiej

Ograniczyła tylko 1 produkt i schudła 10 kg. Ela Romanowska jest gotowa zastąpić Dowbor

CZYTAJ DALEJ
Kawa rozpuszczalna i mielona okiem dietetyka

Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy mielona? Dietetyk zabrał głos

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >