Zapomnij o zasmażanej. Znany kucharz przyrządza młodą kapustę inaczej niż wszyscy
Uwielbiacie zasmażaną, młodą kapustę? Tym bardziej stracicie głowę dla poniższego przepisu. Ogiński z kanału Kocham Gotować pokazał swój sposób na podanie tego sezonowego warzywa. Kapusta wychodzi lekka i dosłownie pachnie wiosną. Wystarczy przygotować garnek i do dzieła.
Wiosenna młoda kapusta w lekkiej odsłonie
Piotr Ogiński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału na YouTube, uwielbia wiosenną, młodą kapustę. Wymyślił na nią nawet swój autorski patent. Po poszatkowaniu gotuje kapustę ze starannie dobranymi dodatkami. Wychodzi lekka i przepyszna.
Kapusta, czy to gotowana, czy zasmażana, nie może się obejść bez aromatu wędzonki. W tym celu używa się najczęściej boczku, lecz równie dobrze sprawdzi się kiełbasa. Warzywo, które samo w sobie nie posiada dużo smaku, doskonale przejmie go od pozostałych składników. Im więcej więc dodamy do garnka smakowitości, tym lepiej.
Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacićPrzepis na gotowaną młodą kapustę
Składniki:
- 100 g kiełbasy
- 1/2 cebuli
- olej do smażenia
- 1 młoda kapusta
- 1 mała marchewka
- sól
- pieprz
- 50-100 ml wody
- 100 ml śmietanki 30%
- świeży tymianek
- sok z 1/4 cytryny
- koperek
- 1 łyżeczka cukru
Jak zrobić wyśmienitą młodą kapustę?
Przyrządzenie młodej kapusty zacznij od przygotowania dodatków. Kiełbasę pokrój w drobną kosteczkę. Podobnie poszatkuj połówkę cebuli. Oba składniki podsmaż w garnku na odrobinie oleju.
W międzyczasie zajmij się pozostałymi składnikami. Z młodej kapusty odetnij głąb i zdejmij zewnętrzne liście. Pozostałą część warzywa poszatkuj za pomocą ostrego noża. Następnie obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchewkę.
Oba warzywa dodaj do garnka z kiełbasą i cebulką. Wszystko wymieszaj i zaparz, aż kapusta zmniejszy nieco objętość. Całość posól i duś jeszcze przez ok. 3 minuty. Na koniec, kiedy młoda kapusta wyraźnie opadnie, dolej do niej odrobinę wody.
Zawartość garnka duś jeszcze 5-10 minut. Dodaj do niej nieco świeżego tymianku. Kiedy młoda kapusta całkowicie zmięknie, wlej do niej śmietankę. Całość redukuj jeszcze chwilę, aż potrawa zgęstnieje.
Do młodej kapusty dołóż posiekany w całości pęczek koperku. Danie dopraw solą i pieprzem. Dodaj też nieco cukru i odrobinę soku z cytryny. Pełna smaku wiosenna młoda kapusta gotowa jest do podania.
Panierowanie tego sezonowego warzywa to doprawdy przepyszny pomysł. Młoda kapusta będzie idealnie komponować się z tym niezwykłym schabowym.
Źródło: YouTube /Kocham Gotować