Natnij mięso i polej je marynatą. Kotlety schabowe będą obłędnie smaczne, nie ma lepszego sposobu
Kotlety schabowe to już klasyka kuchni polskiej. Przyrządzamy je od święta, ale też na co dzień. Polecamy sposób na dodanie smaku kotletom schabowym. Dzięki temu pysznemu sposobowi schabowe będą smaczne jak nigdy przedtem.
Kotlety schabowe, czyli pyszny obiad
Kotlety schabowe należą do jednych z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Podawane są bez okazji, ale są też serwowane na przyjęciach okolicznościowych . Lubimy je jeść na co dzień i od święta. Recepturę na przygotowanie kotletów schabowych niekiedy przekazuje się z pokolenia na pokolenie.
Ważna jest jakość schabu, jakiego użyjemy do przyrządzenia kotletów schabowych. Są też różne sposoby na marynowanie mięsa. Jednak, czy możemy zrobić coś jeszcze, by nadać schabowym wyjątkowo pysznego smaku? Tak! Polecamy ten sprawdzony sposób.
Jak przyrządzić pyszne schabowe?
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 2 cebule
- 1 pomidor
- 250 g sera mozzarella
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Cebule kroimy w piórka i przekładamy do miski. Dodajemy majonez, sól, pieprz i wszystko mieszamy. Pomidora kroimy na cienkie plastry . Teraz robimy marynatę, dlatego do miseczki dajemy jogurt, musztardę i ketchup. Wszystko mieszamy.
Schab kroimy na plastry o grubości 1 ½ cm. Nacinamy błony, które otaczają mięso. Możemy też je obciąć. Kotlety z dwóch stron lekko nacinamy w kratkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schabowe z piekarnika, czyli palce lizać
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią kotlety. Na każdy kotlet kładziemy marynatę i rozsmarowujemy. Teraz kładziemy plastry pomidora i cebulę. Przykrywamy folią aluminiową.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i wkładamy kotlety. Pieczemy 50 minut. Folię zdejmujemy po 30 minutach pieczenia. Dzięki nacięciu mięsa w kratkę i posmarowaniu go marynatą kotlety schabowe są bajecznie pyszne. Pisaliśmy o pysznym sekrecie na schabowe. Podawaliśmy też przepis babci na te kotlety.
Źródło: YouTube/@SprintCooking