Zawsze sypię szczyptę do smażonej cebulki. Wychodzi o niebo lepsza
Smażona cebulka jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Podawana wprost z patelni ma wielu zwolenników. Okazuje się, że jej smak możemy jeszcze bardziej podkręcić i sprawić, że będzie o niebo lepsza niż zazwyczaj. Wszystko dzięki odrobinie pewnego produktu, który pewnie masz w swojej kuchni.
Cebula i jej miejsce w kuchni
Cebula jest bardzo istotnym warzywem w naszej kuchni. Bez niej nie wyobrażamy sobie surówek, kanapek, czy wielu innych dań. Cebula smażona na patelni to dodatek, który nadaje smaku i aromatu licznym potrawom. Nie wyobrażamy sobie gotowania bez smażonej cebulki.
Warto wiedzieć, że smak smażonej cebulki możemy jeszcze bardziej podkręcić. Dzięki dodaniu odrobiny produktu z naszej kuchni, cebula nabierze więcej znakomitego smaku i wprost będzie się rozpływać w ustach. Co musimy dodać, by smażona cebulka zyskała na smaku?
Zastąpiłam jajko w marynacie do schabowych produktem za 1,50 zł. Każdy chce znać mój sekretCukier i cebula, czyli idealne połączenie
Okazuje się, że gdy dodasz odrobiny cukru do smażonej cebuli, to zyska ona na smaku. Cukier sprawi, że cebulka stanie się wyjątkowo pyszna, a nasze dania tylko na tym zyskają. To zasługa karmelizacji i łączenie się białego cukru z cukrami, które naturalnie występują w cebuli. Wynikiem procesu karmelizacji jest brązowienie cebuli, zmiana jej kształtu i nabranie smaku.
Warto zaznaczyć, że gdy dodamy cukru do smażonej cebulki, to jej smak stanie się głęboki, lekko słodki, ale też ostry. Smażona cebulka z cukrem to rewelacyjny dodatek do mięs. Zwłaszcza domowe burgery nabiorą wyjątkowego smaku. Przygotuj smażoną cebulkę i ciesz się jej smakiem.
Jak przygotować smażoną cebulkę z cukrem?
Składniki:
- 1 kg białej cebuli
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- ocet winny
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wlewamy olej na rozgrzaną dużą patelnię. Wrzucamy cebulę i bardzo często mieszamy. Smażymy 20 minut, aż się zeszkli i zmniejszy objętość.
Dodajemy szczyptę soli i smażymy jeszcze około 15 minut. Gdy cebulka zacznie brązowieć, to wlewamy odrobinę octu winnego lub balsamicznego. Mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Wsypujemy 2 łyżki cukru, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Pisaliśmy o pysznym sposobie na cebulę. Radziliśmy też, jak wyhodować szczypiorek bez doniczki.
Źródło: przyslijprzepis.pl