Smakosze.pl Przepisy Nie czekoladą, nie marmoladą. Strzelczyk domowe rogale nadziewa 2 pożywnymi składnikami
screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Nie czekoladą, nie marmoladą. Strzelczyk domowe rogale nadziewa 2 pożywnymi składnikami

14 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie albo na drugie śniadanie do pracy? Wypróbuj patent Tomasza Strzelczyka. Jego nadziewane rogale biją na głowę niejedną potrawę. Są przy tym szybkie i proste do zrobienia.

Rogale Tomasza Strzelczyka biją rekordy popularności

Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w portalu YouTube, zachwycił pomysłem internautów. W komentarzach próżno szukać jakichkolwiek oznak niezadowolenia. Nadziewane rogale są na najlepszej drodze do stania się prawdziwym hitem. Czy podbiją też podniebienia w Twoim domu?

Na śniadaniowe, szybkie rogale składa się ciasto i farsz. Jedno jak i drugie przygotujesz łatwo, z zaledwie kilku składników. Tempu przygotowania tej potrawy może dorównać tylko to, jak szybko zniknie ona z talerzy. Gorąco polecamy poniższy przepis.

Bosacka porównała ceny groszku konserwowego. Ma 1 cenną radę

Przepis na rogale Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 150 g twarogu
  • 4 łyżki kefiru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 plasterków szynki
  • 100 g startego sera żółtego
  • jajko do smarowania
  • czarnuszka do posypania

Jak zrobić wyśmienite nadziewane rogale według pomysłu Tomasza Strzelczyka?

Przygotuj ciasto na rogale . W misce wymieszaj twaróg z mąką pszenną. Do składników wbij jajko i dodaj 4 łyżki kefiru . Całość wymieszaj za pomocą widelca.

Do ciasta na rogale dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli . Ponownie wymieszaj składniki. W garnuszku rozpuść masło i wlej je do zawartości miski . Wszystko razem wyrób dłonią .

Gotowe ciasto na rogale rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na spore koło . Podziel je na 6 części na wzór krojenia pizzy. Na każdy uzyskany trójkąt nałóż plaster szynki i posyp go żółtym serem . Następnie zawijaj rogale, zaczynając od szerokiego końca każdego kawałka i pozaklejaj starannie brzegi ciasta .

Rogale ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem . Na koniec posyp solą i czarnuszką. Piecz w 190 stopniach C przez ok. 30 minut . Najlepiej smakują podane na ciepło . Z Tomaszem Strzelczykiem przygotujesz wyborne śniadanie na słodko . Pyszna owsianka o smaku uwielbianego ciasta uświetni początek dnia .

rogale z serem i szynką.png
Canva / sevendeman

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Te ziemniaki są niebezpieczne. Właśnie wycofują je ze sprzedaży
Bez tarcia i smażenia. Hitowe placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy