Smakosze.pl

screeny z filmu pochodzą z kanału dietetyka_w_pigulce na Instagramie

Ta owsianka smakuje jak szarlotka, a jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Pokochasz ją od razu

8 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Zamiast jeść coś niezdrowego na szybko, ugotuj owsiankę z jabłkiem o smaku szarlotki. Jest przepyszna, pożywna i przygotujesz ją w dosłownie 5 minut. 

Owsianka. Doskonały posiłek na rozpoczęcie dnia

Nie ma lepszego śniadania od owsianki. Podana na ciepło z ulubionymi dodatkami jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna. Owsiankę gotowaną zrobimy w dosłownie kilka minut. Możemy ją więc przygotować w nawet najbardziej zabiegany poranek, a dostarczy nam energii na wiele godzin.

Przepisów na owsiankę jest naprawdę wiele. Dla łasuchów i miłośników domowych ciast, polecamy śniadanie z płatków owsianych, które smakuje jak pieczona szarlotka. Przepis na owsiankę zdradziła popularna dietetyczka, Agata Stawińska. 

Jej kanał, dietetyka_w_pigulce na Instagramie obserwuje ponad 100 tysięcy osób. Dietetyczka przedstawiła kilka wersji owsianki. Możemy ją dosłodzić erytrytolem lub cukrem, a także ugotować na mleku lub napoju roślinnym, np. mleku migdałowym.

Do owsianki dodajemy również posiekane orzechy, masło orzechowe lub pastę tahini. Gotowe danie smakuje obłędnie. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału dietetyka_w_pigulce na Instagramie.

 

buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane Gessler nie mają sobie równych. Sekretem smaku jest tradycyjny składnik

CZYTAJ DALEJ

Obłędna owsianka z jabłkiem i cynamonem

Składniki:
  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • łyżka posiekanych orzechów lub masła orzechowego
  • jabłko
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • łyżka erytrytolu, ewentualnie cukru
  • cynamon

Jak zrobić owsiankę o smaku szarlotki?

Zagotuj mleko, następnie dodaj płatki owsiane, erytrytol i cynamon. Pokrój w kostkę jabłko. ¼ owocu przełóż na talerz, obtocz cynamonem i wstaw na chwilę do mikrofalówki. Resztę jabłka wrzuć do owsianki. Całość gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, żeby jabłko zmiękło.

Owsiankę przełóż na talerz i podaj z jabłkami i masłem orzechowym lub siekanymi orzechami, smacznego. Wypróbuj także owsiankę pieczoną od Ewy Chodakowskiej oraz kokosową owsiankę o smaku batonika Bounty. 

mięso marynowane w misce

Dlaczego warto dodać sodę do marynaty do mięsa? Korzyści są nie do opisania

CZYTAJ DALEJ
puszka groszku konserwowego

Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >