Bez tarcia i smażenia. Hitowe placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale nie znosisz ich przygotowywać? Znamy na to doskonałą radę. Ugotuj ziemniaki, rozgnieć i zapiecz z ulubionymi przyprawami. Rewelacyjna przekąska robi się sama, a smakuje wybornie.
Gniecione ziemniaki, czyli placki ziemniaczane inaczej
Przygotowanie placków ziemniaczanych jest dość uciążliwym procesem. Nic dziwnego, że co i raz szukamy sposobu na uniknięcie konieczności tarcia ziemniaków. Poniższy sposób jest łatwy i obłędnie pyszny. Nie musisz nawet obierać warzyw.
Placki za każdym razem możesz przyprawić inaczej. Dzięki czemu szybko się nie znudzą. Podaj je z ulubionym sosem lub bez żadnych dodatków. Ten patent to idealne rozwiązanie zarówno na filmowy wieczór, jak i imprezę.
Dosyp kilka łyżek do wrzątku. Brukselka już nigdy nie będzie gorzkaPrzepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Składniki:
- średniej wielkości ziemniaki
- sól
- przyprawy wedle uznania (np. papryka słodka, zioła prowansalskie, itp.)
Jak zrobić najlepsze i najszybsze placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?
Ziemniaki na placki ziemniaczane dokładnie wyszoruj. Następnie warzywa włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj na średniej mocy palnika do momentu, aż będą zupełnie miękkie.
Jeszcze ciepłe kartofle wyjmuj po kolei z wody. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca rozgniataj każdego ziemniaka z osobna na płaski, niezbyt cienki placek. Na koniec posyp całość solą i wybranymi przyprawami.
Placki ziemniaczane z gniecionych ziemniaków wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz do chrupkości przez ok. 30 minut. Gotową przekąskę podawaj na ciepło. Placki ziemniaczane idealnie komponować będą się np. z prostym sosem czosnkowym. Do przekąski jak znalazł będzie domowy majonez doprawiony przez samą Dodę. W tym urządzeniu placków ziemniaczanych jeszcze nie robiliście.
Źródło: YouTube @thermoankaa1844