Smakosze.pl Produkty Nie espresso, nie mrożona. Kawa „parzona" w ten sposób jest najlepsza na gorące dni
Canva/Tomophafan

Nie espresso, nie mrożona. Kawa „parzona" w ten sposób jest najlepsza na gorące dni

30 lipca 2023

Upały bywają dla nas uciążliwe. Szukamy ochłody i napojów, które ugaszą pragnienie w gorące dni. Często sięgamy po kawę, ale jaką wybrać, by była najlepsza, gdy żar leje się z nieba? Sięgnijmy po wyjątkową kawę Cold Brew. Niezwykły sposób jej przyrządzenia przyniesie spektakularne efekty.

Gasi pragnienie i doskonale orzeźwia

Gdy temperatury za oknem wciąż rosną szukamy sposobu na orzeźwienie i ugaszenie pragnienia. Wybieramy wodę, lemoniady, herbaty, czy kawy na zimno. Bardzo ważne jest, by podczas upałów uzupełniać płyny. W tym zakresie mamy szeroki wybór. Miłośnicy kawy często sięgają po jej mrożoną wersję.

Jednak warto skusić na coś zupełnie innego. Kawa Cold Brew jest kawą, którą parzy się na zimno, a  dokładniej mówiąc wodą o temperaturze pokojowej . Ten sposób przynosi spektakularne efekty. Warto z niego skorzystać.

Anna robi sernik na zimno z 2 składników. Nie znajdziesz lepszego ciasta na upał

Cold Crew to długie zaparzanie

Kawę Cold Brew parzy się nawet kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Następnie trzeba przerwać proces zaparzania, żeby kawa nie miała zbyt ziemistego posmaku. W tym celu trzeba ją odfiltrować na sitku wyłożonym gazą. Można też użyć filtra papierowego.

Tak przyrządzona kawa ma dużą zawartość kofeiny. Dzięki temu jest wyjątkowo orzeźwiająca i przyjemna w smaku. Nie jest zbyt kwaśna, ma ciekawy aromat, który zależy od ziaren, jakich użyliśmy do przygotowania tego napoju. Sposób mielenia jest ważny w przygotowaniu tej kawy. Nie można użyć kawy drobno zmielonej, bo nie uzyskamy odpowiedniego smaku. Kawa musi być zmielona dość grubo.

Jak przyrządzić kawę Cold Brew?

Składniki:

  • 65 g ziaren kawy
  • 500 ml filtrowanej wody w temperaturze pokojowej
  • kostki lodu
  • mleko

Ziarna kawy mielimy na grubo, dzięki temu napój nie będzie mulisty w smaku. Zmielona kawa powinna przypominać okruszki chleba. Zmielona kawę zalewamy przefiltrowaną wodą i zostawiamy ją w dzbanku, który szczelnie przykrywamy na około 15 godzin . Czas parzenia nie powinien być krótszy niż 12 godzin.

Po tym czasie kawę filtrujemy. Możemy użyć do tego sitka z małymi dziurkami, które wykładamy kilkoma warstwami gazy. Kawę filtrujemy trzy razy. Można użyć też filtrów papierowych lub materiałowych. Fusy, które zostaną, warto użyć jako nawóz w ogródku. Kawę możemy podać od razu lub wstawić ją jeszcze do lodówki. Można dodać kostki lodu i mleko. Tak zaparzona kawa w lodówce przetrwa nawet tydzień lub dłużej. Pisaliśmy o kawie, która przyspiesza metabolizm. Podawaliśmy też patent od Anny Lewandowskiej na ten napój.

kawa
Canva/Premyuda Yospin

Źródło: madameedith.com, coffee-style.pl

Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty
Przywiozłam z wakacji przepis na sałatkę grecką. Teraz robię tylko taką, ta przyprawa działa cuda
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy