Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przywiozłam z wakacji przepis na sałatkę grecką. Teraz robię tylko taką, ta przyprawa działa cuda

Przywiozłam z wakacji przepis na sałatkę grecką. Teraz robię tylko taką, ta przyprawa działa cuda

Sałatka grecka
canva/Zelenenka

Sałatka grecka jest sycąca i pełna smaku. Znakomite połączenie lekko słonego sera, soczystych oraz dojrzałych, letnich warzyw nie obejdzie się jednak bez dobrego doprawienia. Konieczne jest oregano, które sprawi, że potrawa nabierze niesamowitego aromatu, a wy poczujecie się jak na prawdziwych greckich wakacjach. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą sałatkę grecką

Sekretem dobrej sałatki greckiej są prawdziwa feta oraz przyprawy. Danie nie może być zalane octem balsamicznym czy niskiej jakości oliwą i koniecznie trzeba obficie posypać je oregano, które wydobędzie smak warzyw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.

Składniki:

  • 700 g dojrzałych pomidorów np. malinowych
  • 4-6 ogórków gruntowych
  • 1 większa papryka zielona
  • 45 g czarnych oliwek
  • 1 niezbyt duża czerwona cebula
  • 100 g twardej fety
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 6 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
  • odrobina ocet z czerwonego wina
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Tego o Społem jeszcze dziś rano nie wiedziałam. Sklepy najstarszej polskiej sieci totalnie mnie zaskoczyły

Jak przygotować sałatkę grecką? Z oregano smakuje najlepiej

Zaczynamy od umycia i obrania ogórków. Kroimy je w kostkę. Podobnie postępujemy z papryką, przy okazji usuwając pestki. Pomidory sparzamy, by usunąć skórkę, a następnie kroimy na ósemki lub nawet mniejsze kawałki. Cebulę pozbawiamy łupiny i szatkujemy.

Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, po czym dodajemy oliwki — całe lub przekrojone na pół. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. Dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem. Całość przenosimy na talerze i na wierzchu układamy fetę. Skrapiamy octem winnym.

Jak podać sałatkę grecką?

Danie najlepiej smakuje tuż po sporządzeniu, gdy warzywa są wciąż świeże i chrupiące. Choć w Polsce często dodaje się do nich sałatę np. lodową, w oryginalnej recepturze nie ma mowy o tym składniku. Wsypujemy zatem jedynie wymienione wyżej na liście produkty, a fetę zawsze układamy na sam koniec.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na doskonałe sałatki. Spróbujcie koniecznie kompozycji z dodatkiem makaronu orzo. Być może skusi was też wyśmienita sałatka szopska.

Sałatka grecka z oregano.png
canva/Mallivan