Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.07.2023 09:13

Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty

marynata do schabowych
YouTube/@atomowakuchnia

Kotlety schabowe to jedne z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Należą już do klasyki kuchni polskiej. Kojarzą się z rodzinnymi obiadami i wyjątkowym smakiem. Co zrobić, by kotlety schabowe były niezwykle kruche i lekkie? Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Polecamy zdrową marynatę, która daje wyjątkowe efekty.

Kotlet schabowy smaczny i szybki

Kotlety schabowe dość często goszczą na stołach Polaków. Przyrządzamy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i szybko możemy cieszyć się jego smakiem. Kotlety schabowe są pożywne, smaczne i dostarczają nam dużo energii. Jednak zdarza się, że nie są tak kruche, jak byśmy sobie tego życzyli. Wiele osób moczy schabowe w mleku i cebuli.

Jednak i ten sposób nie zawsze przynosi spodziewane efekty, choć ma zapewnić wyjątkową miękkość. Polecamy inny sposób na pyszne schabowe. Dzięki tej marynacie kotlety będą się wprost rozpływać w ustach. Ich kruchość i smak was zadziwi. 

Anna robi sernik na zimno z 2 składników. Nie znajdziesz lepszego ciasta na upał

Marynata z maślanki i majeranku do schabowych

Polecamy przygotowanie marynaty z maślanki i majeranku, która sprawi, że kotlety schabowe będą wyjątkowo kruche i lekkie dla żołądka. W sezonie letnim warto wykorzystać świeży majeranek i dodać go do maślanki. Natomiast poza sezonem można użyć majeranku suszonego. 

Marynata z majerankiem i czosnkiem oprócz kruchości nada kotletom schabowym wyjątkowego smaku i chrupkości. Będzie smaczną i o wiele zdrowszą alternatywą do moczenia schabowych w mleku i cebuli. Tak przyrządzone kotlety będą smakować całej rodzinie. Przyrządzisz je w prosty sposób. Spróbuj koniecznie. 

Jak przygotować schabowe w marynacie z tymianku?

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 szklanka maślanki
  • sól
  • pieprz
  • gałązki świeżego majeranku lub majeranek suszony
  • 100 g mąki 
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Schab umyj i pokrój w plastry, a następnie rozbij przez folię. Dzięki niej mięso nie porwie się na mniejsze kawałki. Mięso posyp solą i pieprzem. Gałązkę majeranku włóż do naczynia i połóż na niej plaster schabu. W ten sam sposób poprzekładaj  pozostałe porcje schabu. Całość zalej maślanką i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Mięso odsącz z marynaty. Przygotuj jajka do panierki i bułkę tartą oraz mąkę. Panieruj kotlety w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż kotlety będą złote. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by schabowe nie wychodziły twarde.  Radziliśmy, na czym smażyć te kotlety. 

schabowy
Canva/gbh007