Nie jest bez znaczenia, jaki koper dodajesz do ogórków kiszonych. 1 sprawdza się najlepiej
Koper to nieodłączny składnik kiszonych ogórków. Nadaje im pożądanego smaku i aromatu, więc bez niego ani rusz. Jaki jednak koper wybrać, by nasza kiszonka się udała i była smaczna? Choć głosy są różne, jeden wybór jest najlepszy.
Koper jest bardzo ważny podczas kiszenia ogórków
Koper zawiera bardzo wiele olejków, które nadają mu aromatu i tym samym wpływają na smak ogórków kiszonych. Ta przyprawa jest zdrowa, bo zawiera witaminy A, C, D, E ,K oraz wapń, żelazo i mangan . Oprócz tego koper wspomaga pracę układu trawiennego i pomaga w łagodzeniu wzdęć i wrzodów.
Jedzenie kopru łagodzi stany zapalne w organizmie i poprawia pracę serca. Wpływa też na kondycję naszego mózgu i zmniejsza poziom cukru we krwi. Olejki, które zawiera mają działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Nie wyobrażamy sobie kiszenia ogórków bez dodatku kopru. Nie tylko dodaje przetworom smaku i aromatu, ale też zmniejsza ryzyko zepsucia się kiszonki. Jaki koper wybrać?
Jaki koper jest najlepszy do kiszenie ogórków?
Najlepiej pozyskiwać koper z własnego ogórka, ale wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe. Taki koper jest najbardziej aromatyczny. Do kiszenia nie nadaje się koper, który kwitnie. Najlepiej wybierać koper z baldachimami i zielonym nasionami, bo ma najwięcej olejków eterycznych i daje najlepsze rezultaty.
Przed włożeniem do słoików trzeba go opłukać zimną wodą. Możemy go mrozić, by wykorzystać później.
Koper myjemy, suszymy za pomocą ręcznika papierowego i odłamujemy od łodygi. Możemy go posiekać i włożyć do woreczka. Taki koper możemy też ususzyć, choć będzie nieco mniej aromatyczny.
Nie zaleca się dodawania do ogórków kiszonych zielonych gałązek młodego koperku.
Owszem, można ich użyć do ogórków małosolnych, które przeznaczone są do szybkiego zjedzenia. Koperek bowiem szybko się psuje, bo jest bardzo delikatny.
Co dodać do ogórków kiszonych oprócz kopru?
Bez kopru nie wyobrażamy sobie kiszenia ogórków. Jednak oprócz niego dodajemy też chrzan, czosnek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. W zależności od regionu dodaje się też liście wiśni, czarnej porzeczki, malin i dębu . Liście porzeczki i malin sprawiają, że ogórki są bardziej jędrne.
Natomiast liście wiśni przedłużają trwałość kiszonki i pozbawia ją goryczy. Liść dębu nadaje ogórkom kiszonym chrupkości i twardości, ma też wpływ na jej trwałość. Kiszenie ogórków daje nam wiele ciekawych możliwości kulinarnych. Warto z nich korzystać. Pisaliśmy o przepisie Remigiusza Rączki na ogórki kiszone. Podawaliśmy też przepis Magdy Gessler na tę kiszonkę.
Źródło: YouTube/@dobrerady, homebook.pl, rodzice.pl