Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kotlety mielone to hit na Śląsku. Dobór mięs szokuje, nikt by się tego nie spodziewał

Te kotlety mielone to hit na Śląsku. Dobór mięs szokuje, nikt by się tego nie spodziewał

Kotlety mielone z dodatkiem śledzia
canva/bprangebooher

Kotlety mielone z dodatkiem śledzia nie dla wszystkich będą zaskoczeniem. Regionalne danie jest pełne smaku i warte poznania. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona.

Przepis na kotlety mielone ze śledziem

Karbinadle, czyli śląskie kotlety z mielonej łopatki wieprzowej i śledzi powinny być znane każdemu smakoszowi. Są niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach i aromatyczne za sprawą majeranku i czosnku, które doskonale dopełniają smaku ryby. Warto skosztować, bo robi się je równie szybko, jak klasyczne kotlety mielone.

Składniki:

  • około 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 płaty solonego śledzia
  • 2 kajzerki
  • 2 duże jaja (można pominąć)
  • 1 większa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • woda
  • mąka pszenna
To ostatni dzień promocji w Biedronce. Tak tanich warzyw nie znajdziesz nigdzie indziej

Jak przygotować kotlety mielone z dodatkiem śledzia?

Zaczynamy od namoczenia płatów śledziowych w wodzie. Proces prowadzimy przez minimum godzinę, w trakcie kilka razy zmieniając płyn. Kajzerki również zalewamy wodą — muszą zmięknąć. Odsączonego śledzie drobno kroimy lub mielimy wraz z łopatką.

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Dodajemy do mięs wraz z odciśniętą z wody porcją pieczywa. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą (o ile śledzie nie są bardzo słone). Na koniec wbijamy jaja i wyrabiamy masę.

Formujemy z niej okrągłe i lekko spłaszczone kotlety mielone. Obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rumiane z obu stron mięsne rarytasy odsączamy na ręczniku papierowym.

Jak podać kotlety mielone z dodatkiem śledzia?

Tradycyjny sposób podania karbinadli obejmuje przygotowanie purée ziemniaczanego lub kaszy oraz smakowitej kapusty zasmażanej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byście podali np. surówkę z kapusty kiszonej.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Wypróbujcie koniecznie soczyste danie z pieczarkami i żółtym serem — będzie rozpływało się w ustach i zachwycało aromatem. Być może spodoba wam się też pomysł na pulpety w sosie koperkowym.

Kotlety mielone ze śledziem są wybitne.png
canva/Изображения пользователя Ahanov Michael