Te kotlety mielone to hit na Śląsku. Dobór mięs szokuje, nikt by się tego nie spodziewał
Kotlety mielone z dodatkiem śledzia nie dla wszystkich będą zaskoczeniem. Regionalne danie jest pełne smaku i warte poznania. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona.
Przepis na kotlety mielone ze śledziem
Karbinadle, czyli śląskie kotlety z mielonej łopatki wieprzowej i śledzi powinny być znane każdemu smakoszowi. Są niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach i aromatyczne za sprawą majeranku i czosnku, które doskonale dopełniają smaku ryby. Warto skosztować, bo robi się je równie szybko, jak klasyczne kotlety mielone.
Składniki:
- około 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 2 płaty solonego śledzia
- 2 kajzerki
- 2 duże jaja (można pominąć)
- 1 większa cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
- woda
- mąka pszenna
Jak przygotować kotlety mielone z dodatkiem śledzia?
Zaczynamy od namoczenia płatów śledziowych w wodzie. Proces prowadzimy przez minimum godzinę, w trakcie kilka razy zmieniając płyn. Kajzerki również zalewamy wodą — muszą zmięknąć. Odsączonego śledzie drobno kroimy lub mielimy wraz z łopatką.
Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Dodajemy do mięs wraz z odciśniętą z wody porcją pieczywa. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą (o ile śledzie nie są bardzo słone). Na koniec wbijamy jaja i wyrabiamy masę.
Formujemy z niej okrągłe i lekko spłaszczone kotlety mielone. Obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rumiane z obu stron mięsne rarytasy odsączamy na ręczniku papierowym.
Jak podać kotlety mielone z dodatkiem śledzia?
Tradycyjny sposób podania karbinadli obejmuje przygotowanie purée ziemniaczanego lub kaszy oraz smakowitej kapusty zasmażanej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byście podali np. surówkę z kapusty kiszonej.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Wypróbujcie koniecznie soczyste danie z pieczarkami i żółtym serem — będzie rozpływało się w ustach i zachwycało aromatem. Być może spodoba wam się też pomysł na pulpety w sosie koperkowym.