Smakosze.pl

Canva, Facebook/ Rączka gotuje

Rączka pokazał jak robi ogórki kiszone. Bez tych liści nie wyjdą smaczne

29 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ogórki kiszone często goszczą na stołach Polaków. Są świetnym dodatkiem do kanapek, surówek i sałatek. Wyśmienicie smakują same. Jednak jeden szczegół podczas kiszenia wpływa na wyjątkowy smak ogórków kiszonych. Remigiusz Rączka ujawnia, jakie liście dodaje do kiszenia. 

Ogórki kiszone- bogactwo witamin i smaku

Ogórki kiszone są zdrową polską kiszonką, która jest przyrządzana przez wiele gospodyń. Warto cieszyć się smakiem takich ogórków, bo są one niezwykle zdrowe. Zawierają witaminy C, A, E, K, kwas foliowy. Oprócz tego pełne są potasu, wapnia, fosforu i magnezu.

Sok z ogórków kiszonych chroni przed grzybicą, był polecany na bóle migrenowe oraz bóle gardła. Jedzenie ogórków kiszonych doskonale poprawia odporność. Ważne są dodatki podczas ich kiszenia. Remigiusz Rączka, znany kucharz ze Śląska, stawia na jeden rodzaj liści.

Gołąbki z młodej kapusty

Mariola robi wyśmienite gołąbki z młodej kapusty. Do farszu dodaje uwielbiany składnik

CZYTAJ DALEJ

Dodaj te liście do kiszenia ogórków- wyjdą znakomicie

Remigiusz Rączka kisi ogórki w beczkach dębowych. Do kiszenia dodaje koper, chrzan, czosnek i chili. To nadaje pikantnego smaku ogórkom. Ważnym elementem kiszenia jest dodanie przez Rączkę liści czarnej porzeczki. To sprawia, że ogórki zyskują specyficzny aromat. Kucharz wkłada liście porzeczki na spód beczek. Dodaje koper, czosnek i chrzan.

Liście porzeczki wpływają też na chrupkość ogórków. Nie są one miękkie po wyjęciu ze słoików i nie miękną one za bardzo podczas fermentacji mlekowej. Ogórki wkładamy białymi częściami do dołu. Muszą być one ciasno poukładane. Na górę chrzan, papryczkę chili, koper. Można też wsypać przyprawę do kiszenia ogórków. Na litr soli przygotowujemy łyżkę soli. Musi być to sól kamienna. Zalewamy i czekamy 3-4 dni. 

Liście czarnej porzeczki- samo dobro

W liściach czarnej porzeczki znajdziemy garbniki, kwasy organiczne, olejek eteryczny i sole mineralne. Liście stosuje się podczas kiszenia ogórków dla uzyskania wyjątkowego aromatu, ale też po to, by ogórki były chrupiące i nie zmiękły podczas procesu kiszenia. Liście czarnej porzeczki maja zastosowanie w chorobach układu moczowego.

Wspomagają pracę układu trawiennego, a garbniki w nich zawarte mają działanie przeciwzapalne, ściągająco i hamują namnażanie się bakterii. Wpływają też na pracę układu krążenia. Pisaliśmy o ogórkach kiszonych siostry Anastazji. Podawaliśmy też przepis na nie z 1895 roku. 

liście porzeczki

Źródło: YouTube/@raczkagotuje1081

Ogórki małosolne Okrasy

Okrasa do solanki wsypuje jeszcze 1 przyprawę. Ogórki małosolne smakują jak marzenie

CZYTAJ DALEJ
Młoda kapusta z rabarbarem

Zapomnij o occie i soku z cytryny. Młodą kapustę zakwasisz wiosennym specjałem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >