Niebywałe, jak Gessler robi kiszone ogórki. Ta zasada jest najważniejsza
Ogórki kiszone są lubiane przez wiele osób. Są one doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy kanapek. Stanowią dobre źródło witamin i wartości odżywczych. Jednak mimo, że ich przygotowanie jest całkiem proste- często dochodzi do wpadek. Ogórki kiszone nie wychodzą. Magda Gessler ma pewien sprawdzony patent na ich przygotowanie. Koniecznie sprawdźcie jaki.
Ogórki kiszone- jedz je na zdrowie
Ogórki kiszone są doskonałym źródłem witamin z grupy B i do tego dostarczają nam kwas mlekowy, który powstaje w wyniku fermentacji. Te kwaśne ogórki zawierają w sobie witaminy probiotyczne, które działają zbawiennie na nasz organizm. Podnoszą odporność i regulują pracę układu trawiennego. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi.
Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym. W 100g produktu zawierają tylko 12 kcal. Ich jedzenie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Natomiast sok z ogórków kiszonych jest niczym izotonik. Niegdyś jego picie zalecano na złagodzenie bólów głowy i bóle gardła.
Mistrzowie kuchni tylko tak robią pieczone ziemniaki. Zawsze pamiętają o 1 dodatkuKłopoty z kiszeniem ogórków
Kiszenie ogórków wydaje się bardzo proste. Właściwie każdy kucharz ma własny, autorski sposób na ukiszenie ogórków. Przeważnie wystarczy odpowiednia ilość ogórków, wrzątku, czosnek, koper i chrzan.
Niektórzy kucharze dodają jeszcze liście czarnej porzeczki czy zielone liście dębu. Jednak zdarza się, że coś pójdzie nie tak i ogórki nam nie wyjdą. Gdzie można popełnić błąd? Czy w proporcjach składników? A może w doborze ogórków? Wszak one są tu podstawą.
Sekret Magdy Gessler na kiszenie ogórków
Magda Gessler stawia na odpowiednie ogórki. Wybiera tzw. kwaszeniaki, czyli ogórki gruntowe o chropowatej skórce. Ogórki koniecznie muszą być polskie. Sławna restauratorka zaleca też użycie soli niejodowanej.
Składniki:
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- gałązka kopru
- kilka liści wiśni
- liść i korzeń chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- sól niejodowana- 2 płaskie łyżki na litr wody
Ogórki trzeba dokładnie umyć i ciasno poukładać je w słoikach. Wkładamy do nich liście wiśni, które mają zapewnić jędrność ogórkom. Wodę zagotowujemy z solą i zalewamy nią ogórki. Muszą być one pokryte w całości solanką. Słoiki zakręcamy. ustawiamy do góry dnem. Po kilku godzinach powinny się zassać. Wtedy ogórki możemy przenieść do spiżarni czy piwnicy. Już wcześniej pisaliśmy o ogórkach kiszonych. Radziliśmy też, co zrobić, żeby ogórki nie wyszły gorzkie.
Źródło: haps.pl