Niebywałe, jak Gessler robi kiszone ogórki. Ta zasada jest najważniejsza
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/1920/ogorki_Gessler_ed93ade964.png)
Ogórki kiszone są lubiane przez wiele osób. Są one doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy kanapek. Stanowią dobre źródło witamin i wartości odżywczych. Jednak mimo, że ich przygotowanie jest całkiem proste- często dochodzi do wpadek. Ogórki kiszone nie wychodzą. Magda Gessler ma pewien sprawdzony patent na ich przygotowanie. Koniecznie sprawdźcie jaki.
Ogórki kiszone- jedz je na zdrowie
Ogórki kiszone są doskonałym źródłem witamin z grupy B i do tego dostarczają nam kwas mlekowy, który powstaje w wyniku fermentacji. Te kwaśne ogórki zawierają w sobie witaminy probiotyczne, które działają zbawiennie na nasz organizm. Podnoszą odporność i regulują pracę układu trawiennego. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi.
Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym. W 100g produktu zawierają tylko 12 kcal. Ich jedzenie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Natomiast sok z ogórków kiszonych jest niczym izotonik. Niegdyś jego picie zalecano na złagodzenie bólów głowy i bóle gardła.
Mistrzowie kuchni tylko tak robią pieczone ziemniaki. Zawsze pamiętają o 1 dodatkuKłopoty z kiszeniem ogórków
Kiszenie ogórków wydaje się bardzo proste. Właściwie każdy kucharz ma własny, autorski sposób na ukiszenie ogórków. Przeważnie wystarczy odpowiednia ilość ogórków, wrzątku, czosnek, koper i chrzan.
Niektórzy kucharze dodają jeszcze liście czarnej porzeczki czy zielone liście dębu. Jednak zdarza się, że coś pójdzie nie tak i ogórki nam nie wyjdą. Gdzie można popełnić błąd? Czy w proporcjach składników? A może w doborze ogórków? Wszak one są tu podstawą.
Sekret Magdy Gessler na kiszenie ogórków
Magda Gessler stawia na odpowiednie ogórki. Wybiera tzw. kwaszeniaki, czyli ogórki gruntowe o chropowatej skórce. Ogórki koniecznie muszą być polskie. Sławna restauratorka zaleca też użycie soli niejodowanej.
Składniki:
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- gałązka kopru
- kilka liści wiśni
- liść i korzeń chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- sól niejodowana- 2 płaskie łyżki na litr wody
Ogórki trzeba dokładnie umyć i ciasno poukładać je w słoikach. Wkładamy do nich liście wiśni, które mają zapewnić jędrność ogórkom. Wodę zagotowujemy z solą i zalewamy nią ogórki. Muszą być one pokryte w całości solanką. Słoiki zakręcamy. ustawiamy do góry dnem. Po kilku godzinach powinny się zassać. Wtedy ogórki możemy przenieść do spiżarni czy piwnicy. Już wcześniej pisaliśmy o ogórkach kiszonych. Radziliśmy też, co zrobić, żeby ogórki nie wyszły gorzkie.
Źródło: haps.pl
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sekret zupy szczawiowej](https://images.iberion.media/images/origin/strzelczyk_i_szczawiowka_ee370245d6.png)
![krojenie chleba ze słoika](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_ze_sloika_1ac7ce74c4.png)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![napar ziołowy](https://images.iberion.media/images/origin/babka1_c4f8f9fee2.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_e00cbd8308.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/b_A_b_52de9bebc1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_78c535bfc9.jpg)
![mrożenie jedzenia w torebkach](https://images.iberion.media/images/origin/mrozenie1_bd72b06678.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/og_A_rki_c9990c8347.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Barbara Kurdej-Szatan z mężem](https://images.iberion.media/images/origin/Barbara_Kurdej_Szatan_z_mezem_e8bd367885.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Dług sądowy](https://images.iberion.media/images/origin/Dlug_sadowy_30a18bd2f9.jpg)