Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Niebywałe, jak Gessler robi kiszone ogórki. Ta zasada jest najważniejsza

Niebywałe, jak Gessler robi kiszone ogórki. Ta zasada jest najważniejsza

ogórki kiszone
Facebook/ Magda Gessler, Canva

Ogórki kiszone są lubiane przez wiele osób. Są one doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy kanapek. Stanowią dobre źródło witamin i wartości odżywczych. Jednak mimo, że ich przygotowanie jest całkiem proste- często dochodzi do wpadek. Ogórki kiszone nie wychodzą. Magda Gessler ma pewien sprawdzony patent na ich przygotowanie. Koniecznie sprawdźcie jaki. 

Ogórki kiszone- jedz je na zdrowie

Ogórki kiszone są doskonałym źródłem witamin z grupy B i do tego dostarczają nam kwas mlekowy, który powstaje w wyniku fermentacji. Te kwaśne ogórki zawierają w sobie witaminy probiotyczne, które działają zbawiennie na nasz organizm. Podnoszą odporność i regulują pracę układu trawiennego. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi.

Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym. W 100g produktu zawierają tylko 12 kcal. Ich jedzenie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Natomiast sok z ogórków kiszonych jest niczym izotonik. Niegdyś jego picie zalecano na złagodzenie bólów głowy i bóle gardła.

Mistrzowie kuchni tylko tak robią pieczone ziemniaki. Zawsze pamiętają o 1 dodatku

Kłopoty z kiszeniem ogórków

Kiszenie ogórków wydaje się bardzo proste. Właściwie każdy kucharz ma własny, autorski sposób na ukiszenie ogórków. Przeważnie wystarczy odpowiednia ilość ogórków, wrzątku, czosnek, koper i chrzan. 

Niektórzy kucharze dodają jeszcze liście czarnej porzeczki czy zielone liście dębu. Jednak zdarza się, że coś pójdzie nie tak i ogórki nam nie wyjdą. Gdzie można popełnić błąd? Czy w proporcjach składników? A może w doborze ogórków? Wszak one są tu podstawą.

Sekret Magdy Gessler na kiszenie ogórków

Magda Gessler stawia na odpowiednie ogórki. Wybiera tzw. kwaszeniaki, czyli ogórki gruntowe o chropowatej skórce. Ogórki koniecznie muszą być polskie. Sławna restauratorka zaleca też użycie soli niejodowanej. 

Składniki:

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • gałązka kopru
  • kilka liści wiśni
  • liść i korzeń chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól niejodowana- 2 płaskie łyżki na litr wody

Ogórki trzeba dokładnie umyć i ciasno poukładać je w słoikach. Wkładamy do nich liście wiśni, które mają zapewnić jędrność ogórkom. Wodę zagotowujemy z solą i zalewamy nią ogórki. Muszą być one pokryte w całości solanką. Słoiki zakręcamy. ustawiamy do góry dnem. Po kilku godzinach powinny się zassać. Wtedy ogórki możemy przenieść do spiżarni czy piwnicy. Już wcześniej pisaliśmy o ogórkach kiszonych. Radziliśmy też, co zrobić, żeby ogórki nie wyszły gorzkie.

ogórki

Źródło: haps.pl