Nie Kielecki, nie Winiary. Ten majonez jest zdecydowanie najlepszy
Majonez jest nieodłącznym składnikiem sałatek. Już niedługo sięgniemy po ten produkt i przyrządzimy te dania na święta. Zazwyczaj używamy kupnych majonezów. Tym razem warto użyć najlepszego produktu, a jest nim domowy majonez.
Domowy majonez, czyli wartościowy i pyszny
Majonez Winiary i Kielecki cieszy się niesłabnącą popularnością . Polacy dzielą się na tych, którzy używają tego pierwszego produktu lub wybierają wyłącznie ten drugi. Czasem warto zmienić przyzwyczajenia i wybrać coś nowego. Najlepszy majonez zrobimy we własnej kuchni .
Doskonale wzbogaci smak sałatki jarzynowej, gyros, sosów, czy innych dań . Jak zrobić majonez? Nie jest to wcale takie trudne. Kilka składników gwarantuje pyszny efekt . Z jajka, musztardy, octu winnego, oleju i przypraw przygotujemy domowy majonez . Na święta będzie jak znalazł.
Jak zrobić majonez?
Składniki:
- 1 jajko
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- 350 ml oleju roślinnego
Przygotowanie majonezu zaczniemy od sparzenia jajek wrzątkiem. Wbijamy je do wysokiego pojemnika, wsypujemy sól i pieprz . Dodajemy musztardę i ocet winny. Możemy go zastąpić sokiem z cytryny.
Składniki miksujemy i cienkim strumieniem wlewamy olej. Cały czas miksujemy, aż uzyskamy jasną, gęstą i puszystą masę . Można też dodać odrobinę cukru. Ważne jest, by dobrze ubić masę.
Domowy majonez o wyjątkowym smaku
Domowy majonez jest kremowy, gęsty i ma naturalny lekko kwaskowy smak. To zdrowy i naturalny produkt . Nie zawiera konserwantów i innych substancji. Warto pamiętać, żeby szybko go zużyć.
Taki majonez doda smaku sałatkom i różnym daniom. Przyda się podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Dzięki opisanemu wyżej przepisowi w prosty sposób przygotujemy domowy majonez pełen smaku . Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę na Andrzejki z makaronem i kabanosami. Polecaliśmy przepis Ani Zyśk na doskonały świąteczny pasztet.
Źródło: kwestiasmaku.com