Smakosze.pl Przepisy Nie Kielecki, nie Winiary. Ten majonez jest zdecydowanie najlepszy
Fot. Shutterstock/NewAfrica

Nie Kielecki, nie Winiary. Ten majonez jest zdecydowanie najlepszy

29 listopada 2024

Majonez jest nieodłącznym składnikiem sałatek. Już niedługo sięgniemy po ten produkt i przyrządzimy te dania na święta. Zazwyczaj używamy kupnych majonezów. Tym razem warto użyć najlepszego produktu, a jest nim domowy majonez.

Domowy majonez, czyli wartościowy i pyszny

Majonez Winiary i Kielecki cieszy się niesłabnącą popularnością . Polacy dzielą się na tych, którzy używają tego pierwszego produktu lub wybierają wyłącznie ten drugi. Czasem warto zmienić przyzwyczajenia i wybrać coś nowego. Najlepszy majonez zrobimy we własnej kuchni .

Doskonale wzbogaci smak sałatki jarzynowej, gyros, sosów, czy innych dań . Jak zrobić majonez? Nie jest to wcale takie trudne. Kilka składników gwarantuje pyszny efekt . Z jajka, musztardy, octu winnego, oleju i przypraw przygotujemy domowy majonez . Na święta będzie jak znalazł.

majonez
Fot. Canva/tashka2000
Do pomidorowej zamiast ryżu i makaronu wrzucam coś innego. Smakuje 10 razy lepiej

Jak zrobić majonez?

Składniki:

  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 350 ml oleju roślinnego

Przygotowanie majonezu zaczniemy od sparzenia jajek wrzątkiem. Wbijamy je do wysokiego pojemnika, wsypujemy sól i pieprz . Dodajemy musztardę i ocet winny. Możemy go zastąpić sokiem z cytryny.

Składniki miksujemy i cienkim strumieniem wlewamy olej. Cały czas miksujemy, aż uzyskamy jasną, gęstą i puszystą masę . Można też dodać odrobinę cukru. Ważne jest, by dobrze ubić masę.

Domowy majonez o wyjątkowym smaku

Domowy majonez jest kremowy, gęsty i ma naturalny lekko kwaskowy smak. To zdrowy i naturalny produkt . Nie zawiera konserwantów i innych substancji. Warto pamiętać, żeby szybko go zużyć.

Taki majonez doda smaku sałatkom i różnym daniom. Przyda się podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Dzięki opisanemu wyżej przepisowi w prosty sposób przygotujemy domowy majonez pełen smaku . Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę na Andrzejki z makaronem i kabanosami. Polecaliśmy przepis Ani Zyśk na doskonały świąteczny pasztet.

majonez
Fot. Canva/Hanasaki

Źródło: kwestiasmaku.com

To ciasto bez pieczenia robię w każde święta. Moje dzieci je uwielbiają
Lidl od rana sprzedaje masło i jajka za bezcen. Trzeba się spieszyć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy