Najlepsze mięso na świąteczny pasztet. Wychodzi tak, że palce lizać
Blogerka kulinarna Ania Zyśk wie, co dobre. Na świąteczny pasztet wybiera kilka rodzajów mięsa, które gwarantuję doskonały smak. Dlatego już teraz poznaj przepis, który zapewni pyszny efekt na świątecznym stole.
Mięso na pasztet ma znaczenie
Ten pasztet będzie smakował w Boże Narodzenie. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk sprawia, że pasztet wychodzi kremowy i pełen wyjątkowego smaku. To zasługa mięsa na pasztet. Ania Zyśk danie robi z podgardla, szynki, udek kurczaka, udek indyka oraz wątróbki z indyka.
Bogactwo mięs i dużo warzyw gwarantują wyborny smak. Ten zostanie doceniony podczas świąt Bożego Narodzenia. Dlatego warto poznać przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Jej receptury również na inne dania można zobaczyć na Instagramie jedz.pysznie.
Ruszyła oferta świąteczna w restauracji Adamczyka. Jest nawet drożej niż u GesslerKremowy świąteczny pasztet, który uzależnia
Ania Zyśk zapewnia, że smak tego pasztetu dosłownie uzależnia. Danie jest kremowe i pyszne. Przepis tej popularnej blogerki kulinarnej pomoże w prosty sposób przyrządzić wyśmienity świąteczny pasztet. Podsmażone różne rodzaje mięsa na pasztet z dodatkiem warzyw zapewniają wyjątkowy smak. Pod koniec gotowania trzeba dodać wątróbkę. Istotne jest też dwukrotne mielenie mięsa, warzyw i bułki. Dzięki tym kulinarnym zabiegom zrobisz kremowy świąteczny pasztet.
Składniki:
- 500 g surowego podgardla
- 500 g mięsa z szynki
- 500 g mięsa z udek kurczaka
- 500 g mięsa z udek indyka
- 500 g wątróbki z indyka
- 3 czerstwe bułki
- 5 jajek
- 1 marchewka
- ⅓ korzenia selera
- 1 pietruszka
- 1 opalona cebula
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 2 ½ - 3 łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić świąteczny pasztet z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso przełóż do garnka. Dodaj warzywa, zioła i wodę. Mięso gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny
Krok 2. Na ostatnie 20 minut gotowania dodaj wątróbkę. Mięso wystudź, a w tym czasie czerstwe bułki namocz w pozostałym wywarze z mięsa
Krok 3. Mięso, marchewkę i bułki zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Białka jajek ubij na sztywną pianę, połącz ze zmielonymi składnikami, żółtkami i przyprawami. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj
Krok 4. Mięso przełóż do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach, grzanie góra-dół, przez około 60 minut. Wystudzony pasztet schłodź w lodówce. Smacznego!