Nie ma lepszych rogalików niż tych od siostry Anastazji. Ten przepis jest niemal legendarny
Kruche i rozpływające się w ustach, takie są rogaliki z przepisu siostry Anastazji. Polecamy legendarny przepis, dzięki któremu zrobisz ten smakołyk. Rogaliki będą jak znalazł na Tłusty Czwartek.
Rogaliki od siostry Anastazji, czyli wyjątkowy smakołyk
Czy lubisz rogaliki? Mało kto ich nie lubi, ale te z przepisu siostry Anastazji smakują po prostu bosko. Są krucho-drożdżowe i tak bardzo pyszne, że chętnie sięgniesz po kolejnego rogalika. Do tego nadzienie z ulubionej marmolady i doskonały przysmak na Tłusty Czwartek jest gotowy.
Zrób go z legendarnego już przepisu siostry Anastazji. Ciasto na rogaliki wychodzi kruche i przepyszne. Takie rogaliki zrobisz z zaledwie kilku składników. Te słodkie smakołyki zawsze się udają i cieszą się dużym powodzeniem . Każdy łasuch chce spróbować rogalika z przepisu siostry Anastazji.
Jak zrobić rogaliki z przepisu siostry Anastazji?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 180 g śmietany 18%
- 14 g suchych drożdży
- 30 g cukru pudru
Składniki na nadzienie:
- ulubiona marmolada
- czekolada
- jabłko
Przygotowanie rogalików zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. Do miski włóż śmietanę o temperaturze pokojowej, dodaj cukier i suche drożdże . Składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj masło i zaczyn drożdżowy. Miksuj kilka minut, a gdy masa będzie już nieco krucha, to uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego ciasta wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj. Następnie rozwałkowane ciasto podziel na 8 trójkątów.
Krucho-drożdżowe rogaliki najlepsze na deser i Tłusty Czwartek
Na każdy trójkąt nałóż marmoladę, czekoladę lub jabłko. Wszystko zależy od tego, z jakim nadzieniem lubisz rogaliki. Każdy trójkąt zawijaj od szerszej strony do końca. Końcówki koniecznie musi znaleźć się pod spodem rogalika.
Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut . Po upieczeniu, gdy trochę ostygną, posyp je cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Wyjdzie smakołyk, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak upiec chleb bez zakwasu w domu. Radziliśmy, co smacznego zrobić z mięsa po rosole.
Źródło: smaker.pl