Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znajoma pokazała mi co robi z mięsa z rosołu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem, wychodzi obłędnie smaczne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.01.2024 17:19

Znajoma pokazała mi co robi z mięsa z rosołu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem, wychodzi obłędnie smaczne

rosół
Shutterstock/Jamie Futoran

Co począć z porcją mięsa z rosołu? Krokiety i pierogi każdemu mogą się przejeść. Znajoma pokazała mi swój pomysł na pozostałości po gotowaniu zupy. Od kiedy go znam, nie robię z mięsem niczego innego.

 

 

Rosół król zup

Rosołu w Polsce nikomu nie trzeba przedstawiać. Nikt nie wie, kiedy spróbował tej zupy  po raz pierwszy, ale każdy ją uwielbia. Niedzielny obiad bez tej polewki dla wielu po prostu nie istnieje. 

Jak myślimy o tej zupie, to zakładamy, że musi być z drobno krojonym makaronem. A co gdyby zrobić rosół bez niego? Nie martw się, też będzie pysznie. Podążaj za przepisem i robimy rosół z pulpecikami z mięsa z rosołu. 

makaron.jpg
Canva/@Ekaterina Kolędnik
Sprawdziłam przepis na chleb bez zakwasu i bez zagniatania. By wyszedł, musiałam pamiętać o tych szczegółach

Czego będziesz potrzebować?

Do przygotowania rosołu i klopsików będziesz potrzebować składniki z tej listy. 

Składniki:

  • 600 g udek z kurczaka
  • 3 l wody
  • 3 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 200 ml mleka
  • 1 wysuszona bułka
  • 80 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić ten rosół?

Przygotowanie rosołu zacznij od umycia mięsa. Umieść je w dużym garnku i zalej wodą. Zacznij gotować. Kiedy z mięsa wypłynie biała szumowina, zbierz ją łyżką

Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie talarki. Korzeń pietruszki i selera obierz i umyj. Następnie pokrój w drobną kostkę pietruszkę, a seler na ćwiartki

Wszystkie warzywa dodaj do gotującego się mięsa. Z pora odkrój zieloną część, a białą przekrój na pół i wypłucz z piasku. Pokrój w paski i wrzuć do garnka. 

Dopraw solą, pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso wyciągnij, a wywar gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny. 

Przygotowanie pulpecików zacznij od oddzielenia ugotowanego mięsa od kości. Bułkę namocz w mleku. Wyciśnij ją, podrzyj i wymieszaj z mięsem. Dodaj bułkę tartą, pieprz, sól i posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko i całość wymieszaj na jednolitą masę mięsa. 

Uformuj pulpeciki o średnicy 2 centymetrów. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj. Do wrzątku dodaj pulpeciki i gotuj przez 3 minuty. W głębokim talerzu umieść parę sztuk odcedzonych mięsnych kulek i zalej gorącym rosołem. Makaronu nie ma, ale jest niepowtarzalny smak. 

Sprawdź, jak zrobić naleśniku po grecku oraz jak zrobić szybki deser z banana

pulpeciki.jpg
Canva/@insjoy