Smakosze.pl Przepisy Nie ma możliwości, że ten sernik opadnie. Mariola zna na to niezawodny sposób
Fot. YouTube/KuchniaMarioli

Nie ma możliwości, że ten sernik opadnie. Mariola zna na to niezawodny sposób

26 czerwca 2024

Pieczesz sernik, ale niestety ciasto opada? W takim razie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na sernik od Marioli. Ciasto nigdy nie opada, a sernik wychodzi puszysty i wyrośnięty. Zjesz go z przyjemnością i sięgniesz po dokładkę.

Sernik, który nigdy nie opada

Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast . Uwielbiamy jego smak, puszystość i możliwości, jakie daje nam w kuchni . To ciasto możemy upiec z rozmaitymi dodatkami. Sernik smakuje z czekoladą, brzoskwiniami i rodzynkami. J ednak, co zrobić, żeby sernik nie opadał?

Najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu od Marioli. Popularna youtuberka wie, co zrobić, by sernik pięknie wyrósł, był puszysty jak chmurka i rozpływał się w ustach . Przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

sernik
Fot. YouTube/KuchniaMarioli
Weź ciasto francuskie i owiń je wokół łyżek. Ktoś za ten patent powinien dostać medal

Jak upiec sernik, który nie opada z przepisu Marioli?

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 1 ½ szklanki tłustego mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • duża paczka herbatników

Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia piany z białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Odstaw je. Teraz cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj masło i wlej mleko . Dalej miksuj składniki i dołóż cały ser .  Przez chwilę ucieraj i wsyp budynie.

Składniki miksuj i do piany dołóż pianę z białek. Delikatnie wymieszaj składniki. Blachę o wymiarach 25x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia . Ułóż w niej herbatniki i wylej masę. Wyrównaj powierzchnię, jeśli zostały ci herbatniki, możesz je umieścić przy brzegach ciasta .

Sernik, który rośnie jak na drożdżach i nie opada

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 20 minut. Po tym czasie ustaw temperaturę 160 stopni i piecz jeszcze 60 minut . Gdy sernik zaczął się przypiekać, możesz ustawić temperaturę 150 stopni. Następnie studź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika . Może to zająć godzinę.

Sernik polej czekoladą lub udekoruj płatkami migdałowymi. Od razu podawaj. Ciasto smakuje obłędnie i zachwyca wyglądem. Jest wysokie i puszyste jak nigdy dotąd . Pisaliśmy o youtuberze, który skosztował najostrzejszej pizzy w Polsce. Radziliśmy, jak przyrządzić faszerowane papryki.

sernik
Fot. YouTube/KuchniaMarioli

Źródło: YouTube/KuchniaMarioli

Zdjęcia: screen YouTube/KuchniaMarioli

Taką zupę z wiśni robiła moja babcia. Jeden dodatek jest najważniejszy, mało kto o nim pamięta
Wydrąż chleb i wypchaj po brzegi dodatkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy