Nie ma możliwości, że ten sernik opadnie. Mariola zna na to niezawodny sposób
Pieczesz sernik, ale niestety ciasto opada? W takim razie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na sernik od Marioli. Ciasto nigdy nie opada, a sernik wychodzi puszysty i wyrośnięty. Zjesz go z przyjemnością i sięgniesz po dokładkę.
Sernik, który nigdy nie opada
Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast . Uwielbiamy jego smak, puszystość i możliwości, jakie daje nam w kuchni . To ciasto możemy upiec z rozmaitymi dodatkami. Sernik smakuje z czekoladą, brzoskwiniami i rodzynkami. J ednak, co zrobić, żeby sernik nie opadał?
Najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu od Marioli. Popularna youtuberka wie, co zrobić, by sernik pięknie wyrósł, był puszysty jak chmurka i rozpływał się w ustach . Przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_b606285443.jpg)
Jak upiec sernik, który nie opada z przepisu Marioli?
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 8 jajek
- 200 g masła
- 1 ½ szklanki tłustego mleka
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- duża paczka herbatników
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia piany z białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Odstaw je. Teraz cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj masło i wlej mleko . Dalej miksuj składniki i dołóż cały ser . Przez chwilę ucieraj i wsyp budynie.
Składniki miksuj i do piany dołóż pianę z białek. Delikatnie wymieszaj składniki. Blachę o wymiarach 25x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia . Ułóż w niej herbatniki i wylej masę. Wyrównaj powierzchnię, jeśli zostały ci herbatniki, możesz je umieścić przy brzegach ciasta .
Sernik, który rośnie jak na drożdżach i nie opada
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 20 minut. Po tym czasie ustaw temperaturę 160 stopni i piecz jeszcze 60 minut . Gdy sernik zaczął się przypiekać, możesz ustawić temperaturę 150 stopni. Następnie studź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika . Może to zająć godzinę.
Sernik polej czekoladą lub udekoruj płatkami migdałowymi. Od razu podawaj. Ciasto smakuje obłędnie i zachwyca wyglądem. Jest wysokie i puszyste jak nigdy dotąd . Pisaliśmy o youtuberze, który skosztował najostrzejszej pizzy w Polsce. Radziliśmy, jak przyrządzić faszerowane papryki.
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_ca885d4cdb.jpg)
Źródło: YouTube/KuchniaMarioli
Zdjęcia: screen YouTube/KuchniaMarioli