To ciasto z truskawkami robię co najmniej raz w tygodniu. Nie muszę nawet uruchamiać piekarnika
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_bez_pieczenia_b85d04e79a.jpg)
Przywykliśmy już, że ciasta bez pieczenia potrafią wyglądać niezwykle finezyjnie, ale to już naprawdę przesadza. Duże kawałki truskawek zatopione w klarownej galaretce są jak muzealna gablotka do zaprezentowania najważniejszego dzieła polskiego wiosenno-letniego sezonu: truskawek. W takiej oprawie nasze letnie cuda dosłownie błyszczą.
Sezon na truskawki
Polskie truskawki nadal dostępne w sklepach i na straganach. To doskonała okazja, by takie przysmaki wykorzystać w cieście czy innym deserze. Owoce będą cieszyć nas jeszcze przez kilka tygodni. Póki czas, wykorzystajmy je w rozmaitych deserach.
Nie wszystkie ciasta bez pieczenia są prostsze niż te wymagające piekarnika, ale to z pewnością jest. Składa się właściwie tylko z dwóch mas, z których obie uzyskujemy z galaretek kupionych w sklepie. Jedna z nich zmienia się w śmietankowe ciasto, druga pozostaje klarowną galaretką.
![przekrawanie galaretki śmietankowej](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_6b671a8ea6.jpg)
Galaretka truskawkowa
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj ze mną.pl. Autor używa tam w roli przezroczystej galaretki takiej o smaku ananasowym. W sprzedaży można dziś dostać także galaretkę krystaliczną truskawkowo-waniliową. Wydaje się ona najlepsza, by dodać jeszcze tuskawkowości do tego truskawkowego smaku.
Składniki
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 krystaliczne galaretki (np. truskawkowo-waniliowa, ananasowa, winogronowa)
- 0,5 l śmietany kremówki 36%
- Sos truskawkowy, starta czekolada lub posypka do dekoracji ciasta
Warstwowe ciasto galaretkowe bez pieczenia
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku – truskawkowe w ok. 400 ml, a krystaliczne w ok. 900 ml wody. Obie galaretki lekko studzimy.
Schłodzoną kremówkę umieszczamy w kielichu miksera i ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami powoli dolewamy galaretkę truskawkową i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy, aż stężeje.
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, a owoce dzielimy na ćwiartki (lub mniejsze kawałki, jeśli trafią się duże truskawki). Dodajemy je do naczynia z klarowną galaretką.
Zastygłą galaretkę truskawkową przekrawamy z grubości na połowy – najłatwiej nitką. Jedną warstwę układamy w naczyniu, w którym zastygała, drugą delikatnie odkładamy na bok. Na truskawkowy spód wylewamy masę z krystalicznej galaretki z owocami.
Ciasto bez pieczenia chłodzimy przez ok. 20 minut w lodówce, a następnie układamy na wierzchu drugą warstwę truskawkowej pianki. Odkładamy do lodówki, aż całość dobrze stężeje, a po wyjęciu dekorujemy i dzielimy na porcje.
Wypróbuj też przepisy na domowe krakersy z pietruszką i superszybkie lody z jajek z niespodzianką.
![galaretka truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto3_6b5117bf46.jpg)
![bułki śniadaniowe](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d76f36c765.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_d43c0e42a8.jpg)
![dżem z świdośliwy](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_e7d0c6a31e.jpg)
![lody jadogowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody_jagodowe_359cb9a7c1.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_e6226c5b21.jpg)
![roladki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/roladki_z_cukinii_1434f65af8.jpg)
![Robert Makłowicz](https://images.iberion.media/images/origin/maklowicz_97962a65ab.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_995bc1d092.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6535e927d7.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_9c811bdcdd.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_1d197df9a9.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![ogórki małolsolne bez zalewy](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_e60ffe868c.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)