To ciasto z truskawkami robię co najmniej raz w tygodniu. Nie muszę nawet uruchamiać piekarnika
Przywykliśmy już, że ciasta bez pieczenia potrafią wyglądać niezwykle finezyjnie, ale to już naprawdę przesadza. Duże kawałki truskawek zatopione w klarownej galaretce są jak muzealna gablotka do zaprezentowania najważniejszego dzieła polskiego wiosenno-letniego sezonu: truskawek. W takiej oprawie nasze letnie cuda dosłownie błyszczą.
Sezon na truskawki
Polskie truskawki nadal dostępne w sklepach i na straganach. To doskonała okazja, by takie przysmaki wykorzystać w cieście czy innym deserze. Owoce będą cieszyć nas jeszcze przez kilka tygodni. Póki czas, wykorzystajmy je w rozmaitych deserach.
Nie wszystkie ciasta bez pieczenia są prostsze niż te wymagające piekarnika, ale to z pewnością jest. Składa się właściwie tylko z dwóch mas, z których obie uzyskujemy z galaretek kupionych w sklepie. Jedna z nich zmienia się w śmietankowe ciasto, druga pozostaje klarowną galaretką.
Obsmażam przez chwilę mięso i duszę je w prostym sosie. Ten obiad z szynki wieprzowej to istny hitGalaretka truskawkowa
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj ze mną.pl. Autor używa tam w roli przezroczystej galaretki takiej o smaku ananasowym. W sprzedaży można dziś dostać także galaretkę krystaliczną truskawkowo-waniliową. Wydaje się ona najlepsza, by dodać jeszcze tuskawkowości do tego truskawkowego smaku.
Składniki
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 krystaliczne galaretki (np. truskawkowo-waniliowa, ananasowa, winogronowa)
- 0,5 l śmietany kremówki 36%
- Sos truskawkowy, starta czekolada lub posypka do dekoracji ciasta
Warstwowe ciasto galaretkowe bez pieczenia
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku – truskawkowe w ok. 400 ml, a krystaliczne w ok. 900 ml wody. Obie galaretki lekko studzimy.
Schłodzoną kremówkę umieszczamy w kielichu miksera i ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami powoli dolewamy galaretkę truskawkową i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy, aż stężeje.
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, a owoce dzielimy na ćwiartki (lub mniejsze kawałki, jeśli trafią się duże truskawki). Dodajemy je do naczynia z klarowną galaretką.
Zastygłą galaretkę truskawkową przekrawamy z grubości na połowy – najłatwiej nitką. Jedną warstwę układamy w naczyniu, w którym zastygała, drugą delikatnie odkładamy na bok. Na truskawkowy spód wylewamy masę z krystalicznej galaretki z owocami.
Ciasto bez pieczenia chłodzimy przez ok. 20 minut w lodówce, a następnie układamy na wierzchu drugą warstwę truskawkowej pianki. Odkładamy do lodówki, aż całość dobrze stężeje, a po wyjęciu dekorujemy i dzielimy na porcje.
Wypróbuj też przepisy na domowe krakersy z pietruszką i superszybkie lody z jajek z niespodzianką.