Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto z truskawkami robię co najmniej raz w tygodniu. Nie muszę nawet uruchamiać piekarnika
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.07.2024 07:00

To ciasto z truskawkami robię co najmniej raz w tygodniu. Nie muszę nawet uruchamiać piekarnika

ciasto z truskawkami
fot. youtube.com/CiastaPomyslNaObiad

Przywykliśmy już, że ciasta bez pieczenia potrafią wyglądać niezwykle finezyjnie, ale to już naprawdę przesadza. Duże kawałki truskawek zatopione w klarownej galaretce są jak muzealna gablotka do zaprezentowania najważniejszego dzieła polskiego wiosenno-letniego sezonu: truskawek. W takiej oprawie nasze letnie cuda dosłownie błyszczą.

Sezon na truskawki

Polskie truskawki nadal dostępne w sklepach i na straganach. To doskonała okazja, by takie przysmaki wykorzystać w cieście czy innym deserze. Owoce będą cieszyć nas jeszcze przez kilka tygodni. Póki czas, wykorzystajmy je w rozmaitych deserach.

Nie wszystkie ciasta bez pieczenia są prostsze niż te wymagające piekarnika, ale to z pewnością jest. Składa się właściwie tylko z dwóch mas, z których obie uzyskujemy z galaretek kupionych w sklepie. Jedna z nich zmienia się w śmietankowe ciasto, druga pozostaje klarowną galaretką.

przekrawanie galaretki śmietankowej
fot. youtube.com/CiastaPomyslNaObiad
Obsmażam przez chwilę mięso i duszę je w prostym sosie. Ten obiad z szynki wieprzowej to istny hit

Galaretka truskawkowa

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj ze mną.pl. Autor używa tam w roli przezroczystej galaretki takiej o smaku ananasowym. W sprzedaży można dziś dostać także galaretkę krystaliczną truskawkowo-waniliową. Wydaje się ona najlepsza, by dodać jeszcze tuskawkowości do tego truskawkowego smaku.

Składniki

  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 krystaliczne galaretki (np. truskawkowo-waniliowa, ananasowa, winogronowa)
  • 0,5 l śmietany kremówki 36%
  • Sos truskawkowy, starta czekolada lub posypka do dekoracji ciasta

Warstwowe ciasto galaretkowe bez pieczenia

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku – truskawkowe w ok. 400 ml, a krystaliczne w ok. 900 ml wody. Obie galaretki lekko studzimy.

Schłodzoną kremówkę umieszczamy w kielichu miksera i ubijamy na sztywną pianę. Następnie porcjami powoli dolewamy galaretkę truskawkową i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy, aż stężeje.

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, a owoce dzielimy na ćwiartki (lub mniejsze kawałki, jeśli trafią się duże truskawki). Dodajemy je do naczynia z klarowną galaretką.

Zastygłą galaretkę truskawkową przekrawamy z grubości na połowy – najłatwiej nitką. Jedną warstwę układamy w naczyniu, w którym zastygała, drugą delikatnie odkładamy na bok. Na truskawkowy spód wylewamy masę z krystalicznej galaretki z owocami. 

Ciasto bez pieczenia chłodzimy przez ok. 20 minut w lodówce, a następnie układamy na wierzchu drugą warstwę truskawkowej pianki. Odkładamy do lodówki, aż całość dobrze stężeje, a po wyjęciu dekorujemy i dzielimy na porcje.

Wypróbuj też przepisy na domowe krakersy z pietruszką i superszybkie lody z jajek z niespodzianką.

galaretka truskawkowa
fot. youtube.com/CiastaPomyslNaObiad