Moje maliny w syropie słyną w całej okolicy. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach
Maliny w syropie to doskonały sposób na zatrzymanie smaku owoców na zimę. Z tego przepisu wyjdą po prostu idealne. Wszystko za sprawą idealnie dobranych proporcji, które są gwarancją smaku oraz konsystencji. Dowiedz się, jaka jest realna oraz poznaj dokładną instrukcję.
Maliny w syropie, czyli smak doskonały
Sezon na maliny właśnie trwa, więc to dobry pretekst, aby dowiedzieć się, jak zatrzymać ich smak na zimę. Strzałem w dziesiątkę okazują się maliny w syropie. W takiej postaci można dodać je do herbaty, naleśników, a nawet owsianek.
Aby syrop był udany, należy zastosować odpowiednie proporcje. To właśnie w tym tkwi cały sekret. O jego szczegółach oraz dokładnej instrukcji dowiesz się więcej z dalszej części artykułu.
Sejm planuje powrót niedziel handlowych. Może ich być nawet ponad 20 w rokuSmak dzięki proporcjom
Maliny w syropie będą miały odpowiedni smak oraz konsystencję tylko, jeżeli zastosujesz odpowiednie proporcje. Aby to zrobić, musisz znać wagę malin, bo to od niej zależy waga pozostałych produktów. Cukru powinno być o połowę mniej. Jeżeli chodzi o wodę, powinno być jej o połowę mniej niż cukru. Poniżej znajduje się lista, na której umieszczono potrzebne produkty wraz z proporcjami. Zostały wyliczone na podstawie wagi malin, która wyniosła 1 kilogram.
Składniki:
- 1 kg malin
- 500 g cukru
- 250 ml wody
Przepis na maliny w syropie
Maliny ostrożnie opłucz pod wodą i pozostaw na sitku, aby ociekły z jej nadmiaru. Następnie przebierz owoce, bo nie mogą być uszkodzone ani zepsute. Słoiki wyparz wrzątkiem i przełóż do nie maliny. Nie upychaj ich, ale powinny być ciasno ułożone.
Wodę wlej do garnka i wsyp cukier. Zagotuj składniki i mieszaj je, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Powstałym syropem zalej maliny do około ¾ wysokości słoika. Szczelnie zamknij je wyparzonymi zakrętkami. Teraz trzeba poddać je pasteryzacji, aby zachować ich smak na dłużej.
W tym celu szeroki garnek wyłóż ściereczką. Ustaw na nim słoiki, w taki sposób, aby się ze sobą nie dotykały. Zalej je wodą do około ¾ wysokości słoików. Przetwory gotuj przez 15-20 minut. Przestudź je, a następnie umieść w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź przepis na ciasto z truskawkami oraz dowiedz się, jak odpowiednio przechowywać rosół.