Weź ciasto francuskie i owiń je wokół łyżek. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Nie masz pomysłu na ciasto francuskie? Zainspiruj się i przygotuj tę niezwykłą przekąskę. Sposób, jakim ją przyrządzisz, jest naprawdę zaskakujący, a przy tym dziecinnie prosty. Poznaj go, a następnie wypróbuj i zaskocz domowników. Smak dania zachwyci każdego.
Sposób na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to genialny produkt, z którego można zrobić wiele dań oraz przekąsek. I to nie tylko tych słonych, ale i słodkich. Tym razem poznasz przepis na przekąskę, ale nie będzie to ani tarta, ani ciasteczka, a zawijańce.
Ich przygotowanie jest banalnie proste, ale wymaga dokładnego wytłumaczenia. O tym, jak je przygotować dowiesz się, sprawdzając przepis umieszczony w dalszej części artykułu. Sposób jest łatwy i poradzi sobie z nim każdy, a smak jest wart poświęcenia kilkunastu minut na przygotowania.
Taką zupę z wiśni robiła moja babcia. Jeden dodatek jest najważniejszy, mało kto o nim pamiętaCiasto francuskie to podstawa
Podstawowym składnikiem jest oczywiście ciasto francuskie, ale nie tylko. Potrzebny będzie także boczek oraz kilka innych produktów. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę. Przygotuj umieszczone na niej składniki, a później przygotuj z nich przepyszną przekąskę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z filmu na profilu Smaczny, który umieszczono na Facebooku.
Składniki:
- 2 rolki ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- 200 g żółtego sera w kawałku
- 100 g boczku w plastrach
- 1 jajko
- 40 g serka śmietankowego
Składniki na nadzienie:
- 100 g serka śmietankowego
- 3-4 ząbki czosnku
Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego
Rozwiń 1 ciasto francuskie na blacie. Jego wierzch posmaruj serkiem śmietankowym. Umytą cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij ją z nadmiaru wody i przełóż do miski. Ser również zetrzyj na tych samych oczkach, a następnie wymieszaj go z cukinią.
Oba składniki rozłóż na powierzchni ciasta francuskiego. Przykryj go drugim arkuszem ciasta. Za pomocą noża potnij je na paski o szerokości około 3 centymetrów. Na każdym kawałku ułóż plaster boczku. Teraz weź dwie łyżki, złącz je i obwiń ciastem francuskim z boczkiem, tak jak na zdjęciu głównym.
Czynność powtarzaj do momentu wykończenia produktów. Każdego zawijańca ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmaruj otrzepanym jajkiem. Przekąskę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij zawijańce z piekarnika i usuń z nich ostrożnie sztućce. W otwór, który powstał wzdłuż przekąsek nałóż przygotowany czosnkowy serek (zrób to szprycą, rękawem lub innym narzędziem o odpowiednio długim kształcie). I już, przekąska gotowa jest do podania. O tym, że smakuje, przekonasz się po tym, jak szybko zniknie z talerzy. Sprawdź przepis na kluski drożdżowe oraz zobacz, co należy dodać do masy na mielone, aby były idealne.