Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia robi najlepsze naleśniki obiadowe. Zaskoczy cię, co jest ich głównym składnikiem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.07.2024 10:55

Henia robi najlepsze naleśniki obiadowe. Zaskoczy cię, co jest ich głównym składnikiem

szybki obiad
Fot. YouTube/Henia Foks

Te pyszne naleśniki musisz spróbować sama. Są zaskakujące przez jeden, niezbędny do ich przygotowania składnik. Poznaj przepis i zrób je na obiad w swoim domu. Twoi domownicy będą zachwyceni ich smakiem. 

Naleśniki inne niż wszystkie

Naleśniki to uwielbiane przez wszystkich danie, które świetnie pasuje zarówno na słodko, jak i na słono. W przypadku naleśników z tego przepisu lepiej wybrać wersję na słono. Sprawdzą się nie tylko jako dodatek do mięsnego sosu, świetnie smakują także ze śmietaną.

Są doskonałe, dzięki jednemu składnikowi. W ogóle byś nie pomyślała, że z tego składnika możesz zrobić naleśniki. W dalszej części dowiesz się, co to za składnik oraz poznasz przepis. Zrób i przekonaj się sama, jakie są pyszne.

naleśniki.jpg
Fot. Canva
To ciasto z truskawkami robię co najmniej raz w tygodniu. Nie muszę nawet uruchamiać piekarnika

Ten składnik naleśników cię zaskoczy

Składnik, który musi znaleźć się w cieście na te naleśniki to ziemniak. Zaskoczona? Ja też byłem, ale kiedy zobaczyłem, jak zrobiła te naleśniki na swoim kanale Henia Foks, wiedziałem, że będą idealne. Wszystkie potrzebne składniki znajdują się na liście poniżej. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 250 g kefiru
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 g boczku w plastrach
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • koperek
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól

Przepis na ziemniaczane naleśniki

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj. Dodaj do nich drobno posiekane ząbki czosnku, koperek, cebulę oraz boczek. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej kefir. Wbij jajko. Przypraw pieprzem, solą oraz odrobiną kurkumy

Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą i gęstą masę. Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj masę ciast i uformuj z niego cienkiego i okrągłego naleśnika. 

Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Gotowe naleśniki podawaj ze śmietaną i mięsnym sosem. Na pewno będą smakowały. 

ziemniaki.jpg
Fot. Canva