Smakosze.pl Produkty Nie ma odwrotu, Unia zadecydowała. Kontrowersyjny składnik trafi do jedzenia
Fot. Shutterstock

Nie ma odwrotu, Unia zadecydowała. Kontrowersyjny składnik trafi do jedzenia

28 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Komisja Europejska wprowadziła rozporządzenie, które do wytworzenia żywności dopuszcza użycie proszku z larw mącznika młynarka. Kontrowersyjny pomysł opatrzony jest warunkami, które muszą zostać spełnione przez producentów. W jakich produktach znajdą się owady? Niektóre z nich mogą zaskoczyć.

Komisja Europejska reaguje

Temat proszku z larw mącznika młynarka po raz pierwszy pojawił się w 2021 roku. Wtedy stwierdzono, że nadaje się on do spożycia. Dla opinii publicznej spożywanie owadów było i nadal jest pomysłem kontrowersyjnym.

Firma Nutri'Earth jako jedyna do 2030 roku ma dostęp do proszku z larw.  Zawnioskowała do władz Unii Europejskiej o zmianę przepisów. Komisja Europejska przychyliła się do wniosku i poczyniła stosowne kroki. Skutkiem tego jest rozporządzenie, które dopuszcza stosowanie proszku z larw mącznika młynarka do produkcji żywności.

larwy.jpg
Fot. Canva/marima-design
Wrzuć je do pralki. Tabletki do zmywarki sprawdzą się nie tylko w kuchni

Komisja Europejska stawia warunki

W rozporządzeniu Komisja Europejska zastrzega jednak, że proszek z owadów może być stosowany, jeżeli producent spełni dwa warunki. Oto one.

Po pierwsze larwy mącznika młynarka muszą być odpowiednio przygotowane i oczyszczone. W praktyce oznacza to, że larwy muszą być poddane naświetlaniu UV. Ponadto na 24 godziny  przed tym procesem owady nie mogą być karmione, aby wydaliły z siebie całą treść pokarmową.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Drugi, z postawionych przez Komisję Europejską, warunków mówi o tym, że jedzenie, które zawiera proszek z mącznika młynarka, musi być odpowiednio opisane. Stosowne oznaczenia powinny znaleźć się na opakowaniu wraz z informacją, że ten składnik może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza.

Nie tylko mącznik młynarek

Gazeta Rzeczpospolita poinformowała, że do produkcji żywności oprócz mącznika będzie można wykorzystywać również świerszcze domowe i szarańczę wędrowną . Według tego źródła wykorzystywanie owadów do produkcji jedzenia nie jest niczym nowym. Już wcześniej na polskim rynku były dostępne artykuły spożywcze zawierające owady.

Zdaniem ekspertów takie rozwiązanie sprawdzi się doskonale w ochronie środowiska. Polska firma HiProMine, która produkuje z larw owadów paszę dla zwierząt, już teraz zainwestowała w rozwój produkcji i liczy na spory zysk.

mąka.jpg
Fot. Canva/DAPA Images

W jakim jedzeniu znajdzie się mącznik młynarek?

Zastosowanie mącznika młynarka w produkcji żywności jest bardzo szerokie. Proszek z larw może trafić przede wszystkim do mąk, z których powstanie pieczywo, makarony i inne produkty zbożowe.

Warto pamiętać, że owad jest świetnym i o wiele bardziej ekologicznym źródłem białka. Dlatego znajdzie zastosowanie w produkcji żywności dla sportowców, m.in.: batonów białkowych i chipsów.

Niektórzy producenci wykorzystają go także do produkcji przetworzonych owoców, warzyw i serów.

Sprawdź także, jakiego pieczywa z Biedronki unikać oraz poznaj przepis na ciasto jabłkowe zrobione inaczej .

batony białkowe.jpg
Fot. Canva
W PRL-u była wszędzie, znowu staje się popularna. Jest tania, odchudza i osłania serce
Ciasto „Jabłkowy raj” od Heni jest 100 razy lepsze niż jabłecznik i szarlotka. Po prostu hit
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy