Nie ma odwrotu, Unia zadecydowała. Kontrowersyjny składnik trafi do jedzenia
Komisja Europejska wprowadziła rozporządzenie, które do wytworzenia żywności dopuszcza użycie proszku z larw mącznika młynarka. Kontrowersyjny pomysł opatrzony jest warunkami, które muszą zostać spełnione przez producentów. W jakich produktach znajdą się owady? Niektóre z nich mogą zaskoczyć.
Komisja Europejska reaguje
Temat proszku z larw mącznika młynarka po raz pierwszy pojawił się w 2021 roku. Wtedy stwierdzono, że nadaje się on do spożycia. Dla opinii publicznej spożywanie owadów było i nadal jest pomysłem kontrowersyjnym.
Firma Nutri'Earth jako jedyna do 2030 roku ma dostęp do proszku z larw. Zawnioskowała do władz Unii Europejskiej o zmianę przepisów. Komisja Europejska przychyliła się do wniosku i poczyniła stosowne kroki. Skutkiem tego jest rozporządzenie, które dopuszcza stosowanie proszku z larw mącznika młynarka do produkcji żywności.
![larwy.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/larwy_f6274253cf.jpg)
Komisja Europejska stawia warunki
W rozporządzeniu Komisja Europejska zastrzega jednak, że proszek z owadów może być stosowany, jeżeli producent spełni dwa warunki. Oto one.
Po pierwsze larwy mącznika młynarka muszą być odpowiednio przygotowane i oczyszczone. W praktyce oznacza to, że larwy muszą być poddane naświetlaniu UV. Ponadto na 24 godziny przed tym procesem owady nie mogą być karmione, aby wydaliły z siebie całą treść pokarmową.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Drugi, z postawionych przez Komisję Europejską, warunków mówi o tym, że jedzenie, które zawiera proszek z mącznika młynarka, musi być odpowiednio opisane. Stosowne oznaczenia powinny znaleźć się na opakowaniu wraz z informacją, że ten składnik może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza.
Nie tylko mącznik młynarek
Gazeta Rzeczpospolita poinformowała, że do produkcji żywności oprócz mącznika będzie można wykorzystywać również świerszcze domowe i szarańczę wędrowną . Według tego źródła wykorzystywanie owadów do produkcji jedzenia nie jest niczym nowym. Już wcześniej na polskim rynku były dostępne artykuły spożywcze zawierające owady.
Zdaniem ekspertów takie rozwiązanie sprawdzi się doskonale w ochronie środowiska. Polska firma HiProMine, która produkuje z larw owadów paszę dla zwierząt, już teraz zainwestowała w rozwój produkcji i liczy na spory zysk.
![mąka.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/maka_6cbba694de.jpg)
W jakim jedzeniu znajdzie się mącznik młynarek?
Zastosowanie mącznika młynarka w produkcji żywności jest bardzo szerokie. Proszek z larw może trafić przede wszystkim do mąk, z których powstanie pieczywo, makarony i inne produkty zbożowe.
Warto pamiętać, że owad jest świetnym i o wiele bardziej ekologicznym źródłem białka. Dlatego znajdzie zastosowanie w produkcji żywności dla sportowców, m.in.: batonów białkowych i chipsów.
Niektórzy producenci wykorzystają go także do produkcji przetworzonych owoców, warzyw i serów.
Sprawdź także, jakiego pieczywa z Biedronki unikać oraz poznaj przepis na ciasto jabłkowe zrobione inaczej .
![batony białkowe.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/batony_bialkowe_1236476562.jpg)