Ta ryba wygląda jak sola, a jest od niej 100 razy gorsza. Nie daj się nabrać na sztuczki producentów
![Filety rybne](https://images.iberion.media/images/1920/ryba1_74674da76e.jpg)
Jeśli uda nam się w sklepie upolować solę, warto kupić i przyrządzić tę doskonałą rybę. Niestety, obarczone jest to ryzykiem pomyłki. Istnieje coś takiego jak „fałszywa sola”. Jest podobna z wyglądu, ale pod względem wartości odżywczych nie może się z nią równać.
Prawdziwa i fałszywa sola
Sola, zwana także, może niezbyt apetycznie, podeszwicą, należy do grupy płastug. To smaczna ryba, którą wyłowić można przy brzegach naszych okolicznych mórz – Czarnego, Śródziemnego, a nawet Bałtyckiego. Nic więc dziwnego, że zdarza nam się ją jadać.
I dobrze, bo sola to ryba zarówno bogata w składniki odżywcze, a przy tym smaczna. Jest bardzo delikatna, bogata w białko i kwasy omega-3, witaminy i minerały. W jej mięsie nie zbierają się metale ciężkie, co czyni ją świetnym wyborem także dla dzieci czy kobiet ciężarnych.
Limanda – podróbka soli
Limanda, ryba, o której praktycznie się nie słyszy, jest swego rodzaju „podróbką” soli. Podobnie jak ona ma płaski pokrój i oczy po tej samej stronie tułowia. Jest jednak krewną flądry, a nie rybą z grupy płastug. A to nie koniec różnic.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Limanda żółtopłetwa przyjeżdża do nas z Chin i pakowana bywa właśnie jako sola. Co wiąże się z chińskimi hodowlami, wiemy już dobrze. Ryby są w nich stłoczone, co grozi powstawaniem ognisk chorób. Są więc faszerowane antybiotykami, a do tego hormonami wzrostu. Wszystko to odkłada się w nich i trafia do naszego organizmu.
Limanda w skórze soli
Podobieństwo z wyglądu obu ryb wykorzystywane jest przez nieuczciwych sprzedawców. Zamiast o wiele droższej soli możemy natknąć się właśnie na jej tańszy odpowiednik. Jest on bardziej kaloryczny i właśnie hodowlany – choć trzeba też oddać limandzie, że jest bogata w białko i kwasy omega.
Niestety, obie ryby dość trudno rozróżnić z wyglądu. Aby poznać produkt, najlepiej go posmakować – sola będzie delikatniejsza i słodkawa. Z pomocą przychodzi cena.
Nie ufaj taniej soli
Sola potrafi osiągać dość wysokie ceny. Za kilogram najwyższej jakości produktu restauracje płacą nawet 200 złotych. Sklepy nie dyktują przeważnie aż tak drakońskich cen, jednak trzeba uważać na pieniądze.
Sięgajmy więc po solę, ilekroć mamy okazję ją kupić. Jednak trzymajmy się z daleka od najtańszych z nich. Podobnie jest zresztą w wypadku większości ryb na rynku. Tańsze, pochodzące z hodowli, nie tylko nie są równie pożywne, lecz wręcz mogą być szkodliwe.
Wypróbuj też przepisy na kotlety schabowe bez smażenia i rosół Ewy Wachowicz na obierkach z ziemniaków.
![Kawałek ryby widoczny podanej na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Dorada_733c471f56.jpg)
![mięso z czasów prl](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_z_czasow_prl_edd640aa1a.jpg)
![Sałatka w głębokiej salaterce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_z_jajkami_9b786d04a0.jpg)
![filet z kurczaka na obiad](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_na_obiad_630d507268.jpg)
![siekanie szalotki](https://images.iberion.media/images/origin/szalotka1_598db02282.jpg)
![obiad w przedszkolu](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_w_przedszkolu_ed8e35b721.jpg)
![mięso na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_dd46f50ba2.jpg)
![mielone mięso w opakowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/mielone_mieso_ff0dcabd00.jpg)
![ser](https://images.iberion.media/images/origin/ser_1367bb5a08.jpg)
![mrożona ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ry_ba_525097f665.jpg)
![makaraon faszerowany mięsem](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_f4d8775386.jpg)
![Żur grzybowy postny](https://images.iberion.media/images/origin/Zur_grzybowy_postny_ac28d877d2.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![Kiełbasa domowa](https://images.iberion.media/images/origin/Kielbasa_domowa_47f5961b99.jpg)
![Obtaczanie kotletów schabowych w mące](https://images.iberion.media/images/origin/Obtaczanie_kotletow_2faaaae7ca.jpg)
![pylon biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/biedronka1_32dd709b1f.jpg)
![Kawa w białej filiżance](https://images.iberion.media/images/origin/Kawa_8f61dc2e52.jpg)
![Herbata w przezroczystej szklance](https://images.iberion.media/images/origin/Herbata_4b4c5a2667.jpg)
![Alejka sklepowa w Biedronce](https://images.iberion.media/images/origin/Biedronka_b48df06a90.jpg)
![amarantus](https://images.iberion.media/images/origin/amarantus_62be728443.jpg)
![płukanie pieczarek](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e0cd3aaf9.jpg)
![smażenie kotleta](https://images.iberion.media/images/origin/sma_A_enie_kotlet_A_w_aa97b5c932.jpg)
![liście laurowe](https://images.iberion.media/images/origin/liscie_laurowe_a69a1c5701.jpg)
![koszyk z zakupami](https://images.iberion.media/images/origin/koszyk_1904b1bf44.jpg)
![zima](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_52_193255c11d.png)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![czekoladki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_44_e926d84478.jpg)
![owoce na sklepowych półkach](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_76_d6b4e54769.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Akop Szostak](https://images.iberion.media/images/origin/Akop_Szostak_c41bb3da7a.png)
![herbata z liśćmi laurowymi](https://images.iberion.media/images/origin/gozdziki1_7eedfad7fc.jpg)
![pylon biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/biedronka1_32dd709b1f.jpg)