Zapomnij o porannej kawie. Ten napój działa lepiej i jest 100 razy zdrowszy

Poranna kawa to dla wielu osób obowiązek, który muszą spełniać każdego dnia. Jej właściwości sprawiają, że potrafi ona pobudzić i dodać energii z samego rana. Istnieje natomiast inny napój, który nie tylko zadba o skuteczne pobudzenie, ale również o nasze zdrowie, ponieważ jego skład pozytywnie wpływa na ludzki organizm.
Czym jest herbata pu-erh
Wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez małej czarnej. Napój stawia na nogi i pozwala dobrze zacząć dzień. Choć kawa ma swoje niewątpliwe zalety, warto poznać jej poważną konkurentkę. Jej pozytywny wpływ na nasz organizm jest nieoceniony.
Napój zwalcza oznaki starzenia i zapobiega wielu chorobom. Zawiera tez wiele witamin i minerałów. Co najlepsze, można go obecnie kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Domyślasz się już, o jaki napój chodzi?

Jest to czerwona herbata. Pozyskuje się ją liści rośliny, która naturalnie rośnie w południowo-wschodnich Chinach. Słynie ona z tego, że produkuje się z niej napar. W XVII wieku p.n.e. wykorzystywano ją również w medycynie ludowej jako środek wspomagający odporność oraz w leczeniu dolegliwości żołądkowych. To, co dodatkowo potęguje jej prozdrowotne właściwości to duża ilość przeciwutleniaczy, większa niż w innych tego typu napojach.

Dlaczego warto pić herbatę pu-erh?
Czerwona herbata oprócz dobrego smaku ma również wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przede wszystkim zawiera silne antyoksydanty, a także wiele witamin i minerałów. Ponadto hamują powstawanie zmarszczek, ale również mogą zapobiegać wielu chorobom, takim jak między innymi nowotwory czy cukrzyca.
W czym jeszcze może nam pomóc taka herbata? Doda nam bardzo dużo energii. Pijąc ją z samego rana, na pewno dobrze zaczniemy dzień. Dodatkowo wspomaga ona proces trawienia i przyspiesza metabolizm. Oprócz tego wspiera wątrobę i przyspiesza proces odchudzania.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
W ciągu dnia można wypić około 2-3 filiżanki naparu z herbaty pu-erh. Proces jej parzenia jest bardzo prosty, lecz należy trzymać się narzuconych zasad.
W pierwszej kolejności zagotowujemy wodę i odstawiamy ją do częściowego ostudzenia. Optymalna temperatura na parzenie czerwonej herbaty to mniej więcej 90-95 stopni Celsjusza.
Następnie przekładamy do filiżanki łyżeczkę suszu i zalewamy około 140 ml wody. Po upłynięciu 30 sekund należy przecedzić napój, aby pozbyć się liści. Następnie można cieszyć się smakiem pysznej czerwonej herbaty.

Herbata pu-erh dla wielu osób jest bezpieczna, lecz nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby, które chorują na bezsenność, arytmię serca, zaburzenia lękowe, nadmierne pobudzenie czy też depresję.
Sprawdź przepis na szybkie i proste ciasto bez pieczenia. Zobacz, jaką rybę warto podać na obiad.





































