Nie moczy w mleku i nie zalewa olejem. Gessler ma inny patent na śledzie
Magda Gessler robi śledzie inaczej niż wszyscy. Nie moczy filetów w mleku, nie zalewa olejem. Filety podaje z aromatycznym sosem na bazie selera naciowego, octu, musztardy i przypraw. Śledzie przyrządzone według jej receptury posmakują każdemu.
Śledzie możemy przygotować na wiele sposobów. Zwykle przyrządzamy je jednak w śmietanie lub oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, rodzynek lub żurawiny. Śledzie można przyrządzić również z innymi dodatkami, np. z sosem z selera naciowego. Tak podana potrawa jest oryginalna i pełna smaku.
Do przygotowania śledzi według przepisu Magdy Gessler, wykorzystaj filety w oleju. Olej będzie potrzebny do przyrządzenia sosu. Sos z selera naciowego doprawiony musztardą, sokiem z cytryny, octem i aromatycznymi przyprawami świetnie łączy się z filetami i wzmacnia ich smak.
Śledzi nie musisz moczyć ani w mleku, ani w wodzie. Filety pokrój na mniejsze kawałki na dwie godziny przed podaniem potrawy. Śledzie polej przygotowanym sosem i oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem. Danie będzie zjawiskowo prezentować się na stole i zachwyci całą rodzinę.
Filety śledziowe według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
-
6 filetów śledziowych w oleju
-
1/4 szklanki octu
-
olej rzepakowy
-
biała cebula
-
łyżeczka musztardy rosyjskiej
-
pęczek szczypiorku
-
2 cytryny
-
seler naciowy
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
pół łyżeczki ziaren gorczycy
-
sól, pieprz
-
szczypta cukru
Jak przyrządzić śledzie w aromatycznym sosie?
Do garnka wlej ocet, wsyp cukier, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i musztardę, zagotuj. Seler naciowy pokrój z cienkie plastry, przełóż do miski i zalej olejem ze śledzi. Do selera wlej przygotowany wcześniej ocet.
Wlej sok wyciśnięty z dwóch cytryn i dolej olej rzepakowy. Całość dopraw solą. Dwie godziny przed podaniem dania pokrój śledzie na mniejsze kawałki. Na każdy kawałek nałóż przygotowany sos i oprósz posiekanym szczypiorkiem.
Przygotuj również śledzie według przepisu Anny Lewandowskiej . Szukasz pomysłu na niecodzienne podanie świątecznej ryby? Śledzie imbirowe w sosie orzechowym zachwycą każdego smakosza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie
-
Pączki należy nadziewać gdy są surowe, czy po usmażeniu? Nie każdy zna odpowiedź
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama