Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie

Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie

jajecznica
canva/MSPhotographic

Jajecznica nie musi być smażona na maśle. O wiele smaczniejsze danie uzyskamy, korzystając z patentu dziadka Janka, który do przyrządzania przysmaku wykorzystuje kwaśną śmietanę. Uzyskuje niezwykle kremową konsystencję, której mało kto się oprze. Spróbujecie?

Przyrządzenie jajecznicy na śmietanie jest świetną okazją do spróbowania jednego z regionalnych patentów na uzyskanie przyjemnego jajecznego posiłku o gładkiej konsystencji. Tłusty nabiał sprawia, że danie cudownie rozpływa się w ustach. Bliskim na pewno się spodoba.

Przepis na pyszną jajecznicę na śmietanie

Składniki:

  • 3 duże jaja

  • 45 g gęstej, kwaśnej śmietany

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Dziadek Janek smaży ją na śmietanie

Patelnię delikatnie rozgrzewamy. Na niewielkim ogniu przez kilka minut smażymy śmietanę. W międzyczasie do miski wbijamy jaja i roztrzepujemy je widelcem, by nieco napowietrzyć masę. Wlewamy je i smażymy do lekkiego ścięcia.

Na koniec potrawę lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem wedle uznania. Jajecznicę na śmietanie podajemy ze świeżym domowym chlebem z chrupiącą skórką oraz posiekaną zieleniną. Smacznego.

Wskazówka: do tego przepisu konieczna jest gęsta śmietana, więc jeśli chcecie zastąpić konwencjonalny nabiał roślinnym produktem, postawcie na kokosową alternatywę o wysokiej zawartości tłuszczu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszną jajecznicę. Polecamy wersję z dodatkiem chrupiących brokułów. Być może spodoba wam się również niezwykle kremowa jajecznica ze śmietankowym serkiem.

Jajecznica na śmietanie jest pyszna
canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: