Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.11.2022 16:50

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami
canva/atlasstudio, Jan BIELECKI/East News

Śledzie według przepisu Anny Lewandowskiej zachwycają dodatkami i złożonym smakiem. Żadne jabłko i cebulka. W tym roku na Boże Narodzenie postaw na sałatkę śledziową w aromatycznym sosie z suszonych borowików. Ten przepis nie ma sobie równych.

Anna Lewandowska świąteczne filety śledziowe przygotowuje inaczej niż wszyscy. Nie dodaje do nich jabłka, czy śmietany, a zalewa aromatycznym sosem z suszonych borowików. Śledzie po 2 dniach będą gotowe do jedzenia, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.

Lewandowska prowadzi swoją stronę internetową, hbpa.pl, na której dzieli się z fanami przepisami i kulinarnymi inspiracjami. Na stronie znajdziemy między innymi potrawy na Boże Narodzenie, w tym właśnie na wyborne śledzie z suszonymi grzybami. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Lewandowskiej.

Do przygotowania śledzi w sosie grzybowym wykorzystaj filety w oleju i dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą. Jeśli filety są zbyt słone, włóż je do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw na kilka godzin do lodówki. To sprawdzony sposób na pozbycie się zbyt dużej ilości słonej przyprawy.

Śledzie z suszonymi borowikami. Prosta przekąska w najlepszej odsłonie

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych

  • 100 g suszonych borowików

  • 2 cebule czerwone

  • sok z 1 cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • szczypta cynamonu

  • szczypta cukru

  • pieprz mielony

Jak przyrządzić śledzie z grzybami według przepisu Anny Lewandowskiej

Grzyby namocz przez 1,5 godziny, następnie ugotuj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i zeszklij na oliwie z oliwek.

Dodaj ugotowane grzyby, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, cynamonem i cukrem i smaż jeszcze chwilę. Pokrojone śledzie z sosem grzybowym przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki na 2 dni.

Przygotuj również wyśmienite gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Lewandowska zdradziła swój przepis na obłędne pierniczki na Boże Narodzenie, koniecznie musisz spróbować.

śledzie
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba.pl

Tagi: Ryba Danie Grzyby