Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Pączki należy nadziewać gdy są surowe, czy po usmażeniu? Nie każdy zna odpowiedź

Pączki należy nadziewać gdy są surowe, czy po usmażeniu? Nie każdy zna odpowiedź

Jak nadziewać pączki?
canva/Gajus

Pączki nadziane konfiturą są jednym z ulubionych przysmaków. Przygotowując je w domu, nierzadko zastanawiamy się, w jaki sposób umieścić w nadzienie cieście. Wiele z nas decyduje się na wypełnienie ciasta marmoladą jeszcze przed smażeniem. Tymczasem dodanie marmolady po przyrządzeniu będzie dużo lepszym pomysłem. Wyjaśniamy dlaczego.

Sposobów jest kilka nadziewania pączków, lecz tylko jeden da nam gwarancję, że konfitura pozostanie wewnątrz. Wykonanie słodyczy nie będzie stanowiło problemu, jeśli zaopatrzymy się w specjalną cienką szprycę lub cukierniczy rękaw i owocowym przysmakiem wypełnimy już usmażone ciasto.

Skuteczny sposób nadziewania pączków

Pączki można nadziać zarówno przed, jak i po usmażeniu. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie jednak dodanie owocowej konfitury już po przygotowaniu ciasta drożdżowego. Dlaczego?

Z dwóch powodów. Po pierwsze pączek „pusty” będzie smażył się równomiernie. Nie umieszczając w nim nadzienia, unikniemy sytuacji, w której ze względu na różną masę w niektórych obszarach uzyskamy wyrób z kawałkami surowej masy.

Po drugie nadziewając pączki przed smażeniem, musimy starannie skleić brzegi ciasta — podobnie jak w przypadku przygotowywania pierogów. Zawsze istnieje szansa, że coś się nie uda i zawartość wypłynie.

Jak nadziać pączki skutecznie?

Ciepłe pączki wypełnić farszem można z pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Trzeba po prostu śmiałym ruchem zrobić niewielki otwór na białej obwódce wyrobu i wtłoczyć do środka tyle marmolady, ile uważamy za słuszne. Szybko i bez trudu, a dziurę zawsze można zamaskować lukrem.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na domowe pączki. Szczególnie polecamy lekką wersję z piekarnika. Być może skusi was też smaczna odsłona z waniliowego serka — jest niezwykle aromatyczna i nie wymaga drożdży.

Wiemy, jak nadziewać pączki
canva/Madeleine_Steinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: