Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent

30 czerwca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajecznica jest najpopularniejszym daniem przyrządzanym na śniadanie. Robi się ją niezwykle szybko, a syci na długo. Zwykle smażymy ją na maśle lub oleju, co u niektórych wywołuje wyrzuty sumienia w związku z nadmiarem kalorii. I właśnie dla tych osób podamy dziś przepis na delikatną jajecznicę bez nadmiaru tłuszczu.

Boczek i masło to podstawa

Wiele osób nie wyobraża sobie jajecznicy zrobionej bez użycia masła czy wędzonego boczku. Oczywiście jest ona bardzo smaczna, niestety też bardzo kaloryczna. Dodatki te zamieniają dość lekkostrawne i delikatne danie w prawdziwą bombę kaloryczną.

Na szczęście wcale nie trzeba po nie sięgać, by przygotować smaczną jajecznicę. Wystarczy, że przed wlaniem jajek na patelnię, najpierw podgrzejecie na niej odrobinę mleka. Będziecie zachwyceni smakiem niskokalorycznej jajecznicy.

Koniec Kuchennych Rewolucji? Gessler mówi jasno, fani niedowierzają

Przepis na jajecznicę bez nadmiaru tłuszczu

Składniki:

  • 3 duże jaja
  • 4-6 łyżek mleka
  • 1 płaska łyżeczka tymianku lub oregano
  • sól, pieprz

Jak przygotować jajecznicę na mleku?

1.Przygotowanie jajecznicy zacznij od wybicia jaj do miseczki. Dodaj też trochę soli i pieprzu oraz oregano lub tymianek. Całość dokładnie rozmieszaj rózgą.

2. Na palniku postaw patelnię. Wlej na nią mleko i podgrzewaj do czasu, aż zacznie się gotować. Wtedy wlej na patelnię masę jajeczną. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aż jaja się zetną odpowiednio do Twoich preferencji.

Sprawdź też, jak zrobić jajecznicę zawijaną , a także, jak przygotować jajecznicę po turecku .

Kucharka pokazała jak robiono mielone w szkolnych stołówkach. O tym składniku wszyscy już zapomnieli
Wlej pół szklanki do gotującego się kalafiora. Unikniesz krępującego problemu
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy