Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wlej pół szklanki do gotującego się kalafiora. Unikniesz krępującego problemu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.07.2023 20:18

Wlej pół szklanki do gotującego się kalafiora. Unikniesz krępującego problemu

gotowanie kalafiora
Canva / KEVMA21

Pełnia lata sprzyja gotowaniu potraw, których bazą są warzywa. Wśród nich prawdziwą gwiazdą jest uwielbiany kalafior. Niestety ma on jedną poważną wadę, mianowicie nieapetycznie pachnie podczas gotowania. Na szczęście zaradzić może temu odrobina mleka.

Nie musisz zatykać nosa podczas gotowania kalafiora

Kalafior jest bardzo zdrowym produktem. Warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Szczególnie sprzyjają temu letnie miesiące, gdy warzyw do wyboru mamy w bród. Dobrze jednak z tej okazji poznać sposób na nieprzyjemny zapach, który wydziela podczas gotowania.

Kalafior jest źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka i niewielkich ilości tłuszczu. Zawiera też witaminy: A C, E, K oraz witaminy z grupy B. Do ideału brakuje mu tylko jednej rzeczy, a mianowicie przyjemniejszego zapachu podczas obróbki termicznej Na szczęście znamy na to sprawdzony sposób.

Usunęła pestki czereśni bez drylownicy. Ten patent to złoto

Jak sprawić, by gotowany kalafior nie śmierdział?

Gotowany kalafior z masełkiem i bułką tartą to prawdziwy rarytas. Przygotowanie go jednak jest dużo mniej przyjemne, niż jedzenie. Wszystko to za sprawą brzydkiego zapachu, który się z niego wydobywa. Sprawdźcie, jak można temu zapobiec.

Na brzydki zapach kalafiora istnieje 1 niezawodny trik. Jest on tyleż prosty, co genialny. Zastosowanie go gwarantuje 100 procent powodzenia. Cała tajemnica tkwi w dodaniu mleka do garnka z gotującym się kalafiorem.

Do garnka, w którym gotuje się kalafior dolewamy ok. pół szklanki mleka. Dzięki temu uciążliwy zapaszek odejdzie w zapomnienie. Taki fortel ma jeszcze jedną nieocenioną zaletę. Warzywo po ugotowaniu będzie bielsze i bardziej apetyczne.

Inny sposób na gotowanie kalafiora

Dodatek mleka to nie jedyne sposób na gotowanie kalafiora. Nie zawsze mamy akurat ten rodzaj nabiału w lodówce. Na szczęście jest też inny produkt, który niweluje kalafiorowy smrodek. Większość osób na stałe trzyma go w swoich szafkach kuchennych.

Jeśli nie masz mleka, dodaj do kalafiora sody oczyszczonej. Na 1 warzywo wystarczy jej zaledwie ½ łyżeczki. Dzięki niej kalafior nie tylko stanie się bezwonny, ale po ugotowaniu wyjdzie bardziej sprężysty. Warto stosować ten trik podczas przyrządzania warzywa.

Z gotowanego kalafiora można przyrządzić rozmaite pyszne potrawy. Warzywo nada się do zapiekanek, sałatek, zrobisz z niego także bezmięsne kotlety. Dzięki pozbyciu się charakterystycznego zapachu podczas gotowania, możesz wypróbowywać rozmaite przepisy bez ograniczeń. Warto z nich korzystać, póki trwa sezon. Chrupiący kalafior z piekarnika to hit internetu. Okrasa odmienił popularną kalafiorową nie do poznania.

ugotowany kalafior.png
Canva / jabono