Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica zawijana od Strzelczyka. Idealna na śniadanie lub kolację
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.05.2023 08:09

Jajecznica zawijana od Strzelczyka. Idealna na śniadanie lub kolację

sposób na jajecznicę Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Nie podawaj kolejny dzień z rzędu zwykłej jajecznicy, bo to nudne. Zobacz, jak łatwo tę potrawę możesz urozmaicić. Wystarczy, że zawiniesz ją w tortillę i całość podsmażysz na patelni. Wnętrze tak przygotowanego placka będzie się po prostu rozpływać w ustach.

Tomasz Strzelczyk dał jajecznicy zupełnie nowe oblicze

Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego filmu na kanale YouTube, od lat modyfikuje znane i lubiane potrawy. Tym razem na warsztat wziął jajecznicę. Idealne danie na śniadanie lub kolację zasługuje, aby nadać mu nieco świeżości. Nie uwierzycie, jak pysznie można przygotować niepozorne jajka.

Strzelczyk w tortilli zawija jajecznicę z ulubionymi dodatkami. Wśród nich są chrupiące warzywa, ser i aromatyczny boczek. Ten przepis możesz dowolnie modyfikować pod swój gust i dodać to, co najbardziej lubisz lub masz akurat pod ręką. Smak zawijanej jajecznicy za każdym razem będzie zaskakująco pyszny.

 

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz

Przepis na zawijaną jajecznicę według Strzelczyka

Składniki:

  • pęczek cebuli dymki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 jajek
  • 8-10 plastrów wędzonego boczku
  • garść marynowanych papryczek jalapeno
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • majonez
  • ketchup pikantny
  • tarty ser cheddar
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • placki pszennej tortilli

Jak zrobić doskonałą jajecznicę zawijaną w tortillę?

Z cebuli dymki odkrój białą część i posiekaj ją. Ząbek czosnku obierz i drobno pokrój. Oba warzywa wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i chwilę podsmażaj.

W międzyczasie przygotuj jajka do jajecznicy. W tym celu wbij je do niewielkiej miseczki. Dodaj odrobinę zimnej wody i rozkłóć całość za pomocą trzepaczki. Dzięki temu jajecznica wyjdzie bardziej puszysta.

Masę z jajek wylej na patelnię na zeszklone warzywa. Składniki podsmażaj, cały czas mieszając. Kiedy będą miały odpowiednią konsystencję, dopraw je do smaku, zdejmij z patelni i odstaw na bok.

Boczek wędzony do zawijanej jajecznicy pokrój w niezbyt grube plasterki. Rozłóż go równomiernie na patelni. W czasie, kiedy boczek będzie się smażył, pokrój drobno czerwoną cebulę, pomidorki, papryczki jalapeno oraz szczypior z dymki, a następnie składniki wymieszaj i dopraw do smaku. W międzyczasie przełóż smażący się boczek na drugą stronę.

Zrumieniony boczek zdejmij z patelni, zamiast niego połóż na niej tortille. Kiedy się podgrzeje i zrobi elastyczny, przełóż placek na blat. Nałóż na niego porcję jajecznicy, boczku i pokrojonych warzyw. Całość dopraw ketchupem, majonezem, posyp tartym serem i zawiń, jak gołąbka.

Czynność powtarzaj do momentu, aż wykorzystasz wszystkie składniki oraz wszystkie placki. Zawiniętą w tortille jajecznicę układaj na patelni. Kiedy zarumieni się z jednej strony, ostrożnie przełóż ją na drugą i trzymaj jeszcze przez chwilę. Po porządnym podgrzaniu danie gotowe jest do podania

Ewa Wachowicz na śniadaniowe jajka ma zupełnie inny sposób. Strzelczyk nie boi się jajecznicy w bardziej polskim wydaniu.

zawijana jajecznica.png
Canva / pilip76

Źródło: YouTube/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA