Smakosze.pl

canva/kabVisio

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek

23 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne, ale nie za ciężkie śniadanie? Przygotuj jajecznicę po turecku na pomidorach. Jajka smażone z cebulką, czosnkiem, pomidorami i czerwoną papryką smakują obłędnie.

Aromatyczną jajecznicę przygotujesz z kilku podstawowych skladników

Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie, nawet kiedy nie mamy zbyt dużo czasu z rana. O ile jajka smażone na bekonie są dość ciężkie, tak jajecznica zrobiona z dodatkiem warzyw jest pożywna, ale i o wiele lżejsza. Dostarcza nam energii na wiele godzin.

Każdy przygotowuje jajecznicę inaczej. Jedni wolą usmażyć ją na maśle, inni wykorzystują inny rodzaj tłuszczu, śmietanę, a nawet majonez. Jedną z lepszych wersji kultowego śniadania jakie jadłam, jest jajecznica po turecku.

Jajecznicę przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy usmażyć cebulę z papryką, dodać czosnek, a później pomidory i jajka. To właśnie dodatek pomidorów sprawia, że danie smakuje fenomenalnie i można je jeść bez końca.

 

Serca drobiowe są zdrowe

Kosztują kilka złotych, mają górę żelaza i mało kalorii. Polacy jednak prawie ich nie jedzą

CZYTAJ DALEJ

Przepis na obłędną jajecznicę po turecku

Składniki na 2 porcje:
  • 5- 6 jajek
  • pół czerwonej papryki
  • 250 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i papryką?

Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż kilka minut. Dodaj czosnek, obrane ze skóry i pokrojone pomidory i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Gdy sok z pomidorów odparuje, wlej jajka, całość oprósz solą i pieprzem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową jajecznicę oprósz posiekaną natką pietruszki.

Pomysł na równie smaczne śniadanie? Tosty bez grama chleba . Przygotuj także pieczoną owsiankę od Ewy Chodakowskiej . Jest idealna w chłodniejsze dni.

jajecznica.jpg
canva/elenahramovaphoto
Ścieranie chrzanu

Najszybszy sposób na utarcie chrzanu. Nie uronisz przy nim ani jednej łzy

CZYTAJ DALEJ
Bosacka sprawdza masę jogurtów

Bosacka wzięła opakowanie uwielbianego jogurtu i zamarła. Apeluje do wszystkich

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >