Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne, ale nie za ciężkie śniadanie? Przygotuj jajecznicę po turecku na pomidorach. Jajka smażone z cebulką, czosnkiem, pomidorami i czerwoną papryką smakują obłędnie.
Aromatyczną jajecznicę przygotujesz z kilku podstawowych skladników
Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie, nawet kiedy nie mamy zbyt dużo czasu z rana. O ile jajka smażone na bekonie są dość ciężkie, tak jajecznica zrobiona z dodatkiem warzyw jest pożywna, ale i o wiele lżejsza. Dostarcza nam energii na wiele godzin.
Każdy przygotowuje jajecznicę inaczej. Jedni wolą usmażyć ją na maśle, inni wykorzystują inny rodzaj tłuszczu, śmietanę, a nawet majonez. Jedną z lepszych wersji kultowego śniadania jakie jadłam, jest jajecznica po turecku.
Jajecznicę przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy usmażyć cebulę z papryką, dodać czosnek, a później pomidory i jajka. To właśnie dodatek pomidorów sprawia, że danie smakuje fenomenalnie i można je jeść bez końca.
Kosztują kilka złotych, mają górę żelaza i mało kalorii. Polacy jednak prawie ich nie jedzą
Przepis na obłędną jajecznicę po turecku
Składniki na 2 porcje:
- 5- 6 jajek
- pół czerwonej papryki
- 250 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i papryką?
Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż kilka minut. Dodaj czosnek, obrane ze skóry i pokrojone pomidory i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy sok z pomidorów odparuje, wlej jajka, całość oprósz solą i pieprzem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotową jajecznicę oprósz posiekaną natką pietruszki.
Pomysł na równie smaczne śniadanie? Tosty bez grama chleba. Przygotuj także pieczoną owsiankę od Ewy Chodakowskiej. Jest idealna w chłodniejsze dni.