Nie potrzebujesz słoików ani zalewy. Najszybsze ogórki małosolne zrobisz w jedną noc
Ogórki małosolne są nie lada przysmakiem. Przygotowanie chrupiących warzyw jest bardzo proste, a ich smakiem cieszyć będziemy się już po niecałej dobie. Gotowanie zalewy wcale nie będzie konieczne. Spróbujecie?
Przepis na świetne ogórki małosolne
Lekko pikantne, dzięki dodatkowi czosnku i delikatnie słone warzywo skusi niejednego smakosza. Małosolne będą idealne do kanapek i do obiadu. Cała rodzina się nimi zachwyci.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 4-5 ząbków czosnku
- 45 g baldachów kopru
- około 50 g soli kamiennej
- wrzątek
Jak przygotować ogórki małosolne?
Zaczynamy od zanurzenia ogórków w zimnej wodzie. Po godzinie będą jędrne i idealne do dalszej obróbki. Wtedy obcinamy ich końce. Czosnek pozbawiamy łupin i wraz z koprem układamy w większym szklanym słoiku. Następnie przenosimy także ogórki , starając się zachować między nimi niewielkie odstępy.
Wierzch zasypujemy solą, po czym wlewamy wrzątek. Naczynie zakręcamy i rozprowadzamy płyn tak, aby sól trafiła do wszystkich jego zakątków. Tak przygotowane ogórki małosolne pozostawiamy do przestudzenia, a chłodny słoik przenosimy do lodówki.
Jak podać ogórki małosolne?
Warzywo przyjemnie chrupie i będzie świetnym urozmaiceniem niejednej kanapki. Można też zaserwować je jako surówkę do obiadu czy wrzucić do sałatki, by nadały jej orzeźwiającego charakteru.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne ogórki małosolne. Sprawdźcie koniecznie znakomitą wersję z miodem i chili . Być może skusi was też patent, który pozwala przygotować rarytas bez użycia wody .