Smakosze.pl Przepisy Nie potrzebujesz słoików ani zalewy. Najszybsze ogórki małosolne zrobisz w jedną noc
canva/funkybg

Nie potrzebujesz słoików ani zalewy. Najszybsze ogórki małosolne zrobisz w jedną noc

15 kwietnia 2023

Ogórki małosolne są nie lada przysmakiem. Przygotowanie chrupiących warzyw jest bardzo proste, a ich smakiem cieszyć będziemy się już po niecałej dobie. Gotowanie zalewy wcale nie będzie konieczne. Spróbujecie?

Przepis na świetne ogórki małosolne

Lekko pikantne, dzięki dodatkowi czosnku i delikatnie słone warzywo skusi niejednego smakosza. Małosolne będą idealne do kanapek i do obiadu. Cała rodzina się nimi zachwyci.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 45 g baldachów kopru
  • około 50 g soli kamiennej
  • wrzątek
Kupiłeś te napoje? Pod żadnym pozorem ich nie pij, mogą zawierać kawałki plastiku

Jak przygotować ogórki małosolne?

Zaczynamy od zanurzenia ogórków w zimnej wodzie. Po godzinie będą jędrne i idealne do dalszej obróbki. Wtedy obcinamy ich końce. Czosnek pozbawiamy łupin i wraz z koprem układamy w większym szklanym słoiku. Następnie przenosimy także ogórki , starając się zachować między nimi niewielkie odstępy.

Wierzch zasypujemy solą, po czym wlewamy wrzątek. Naczynie zakręcamy i rozprowadzamy płyn tak, aby sól trafiła do wszystkich jego zakątków. Tak przygotowane ogórki małosolne pozostawiamy do przestudzenia, a chłodny słoik przenosimy do lodówki.

Jak podać ogórki małosolne?

Warzywo przyjemnie chrupie i będzie świetnym urozmaiceniem niejednej kanapki. Można też zaserwować je jako surówkę do obiadu czy wrzucić do sałatki, by nadały jej orzeźwiającego charakteru.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne ogórki małosolne. Sprawdźcie koniecznie znakomitą wersję z miodem i chili . Być może skusi was też patent, który pozwala przygotować rarytas bez użycia wody .

Ogórki małosolne są pyszne.png
canva/KenWiedemann

Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do ziemniaczanego puree. Pokochasz od pierwszego kęsa
Co jest lepsze, miód, czy słodzik? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy