Nie uwierzysz, co Gessler dodaje do ziemniaczanego puree. Pokochasz od pierwszego kęsa
Magda Gessler do ziemniaczanego puree dodaje zmielony twaróg. Gotowe danie smakuje jeszcze lepiej niż z samym mlekiem i masłem. Restauratorka dodatek do obiadu doprawia również pieczonym czosnkiem. Efekt zachwyci każdego.
Magda Gessler robi ziemniaczane puree inaczej niż wszyscy
Ziemniaczane puree jest wyśmienitym dodatkiem do dań głównych. Podane z wołowiną, wieprzowiną lub drobiem smakuje obłędnie. Do puree zwykle dodajemy masło, a także śmietanę lub mleko. Niektórzy doprawiają je gałką muszkatołową.
Magda Gessler ziemniaczane puree robi w zupełnie inny sposób. Nie dodaje mleka. Zamiast niego stawia na słodką śmietankę. Puree doprawia również solidną ilością pieczonego czosnku. Kluczowym składnikiem jest jednak twaróg, koniecznie półtłusty.
Zmielony twaróg dodany pod koniec gotowania ziemniaczanego puree znacznie podkreśla jego walory smakowe. Danie z ziemniaków w sekundę zamienia się w prawdziwy rarytas. Puree jest treściwe i obłędnie prezentuje się na talerzu.
Już niedługo zacznie się sezon. Za granicą płaci się za nie krocie, a my po nich depczemyPrzepis Gessler na najlepsze puree z ziemniaków
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 100 g masła
- 250 g półtłustego twarogu
- główka czosnku
- 200 ml śmietany 36%
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Jak przyrządzić puree z twarogiem do obiadu?
Główkę czosnku zetnij z góry, posmaruj oliwą i piecz przez 45 minut w 200 stopniach C. W tym czasie ugotuj ziemniaki i zmiel w maszynce twaróg. Ugotowane ziemniaki zblenduj lub rozgnieć i przełóż do garnka.
Wlej śmietanę, dodaj upieczony czosnek i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 30 minut. Następnie dodaj twaróg, masło i podgrzewaj, aż masło się roztopi. Mieszaj, aby ziemniaki się nie przypaliły.
Gdy masa dobrze się połączy, dopraw ją do smaku solą i pieprzem i podaj z ulubionymi dodatkami. Puree doskonale komponuje się z każdym mięsem, np. z policzkami wołowymi lub pieczoną kaczką.