Nie przepłacam za ptasie mleczko od kiedy znam ten przepis. Teraz robię je sama w zaledwie 15 minut
Ptasie mleczko zna chyba każdy smakosz. Mało kto jednak wie, że ten pyszny deser można zrobić w domu. Składniki są bardzo tanie, więc często się na niego decyduję. Dzięki temu sporo oszczędzam w stosunku do zakupu gotowca ze sklepu.
Proste ciasto bez pieczenia zawsze smakuje
Nie lubię piec ciast i przygotowywać słodkości. Do niedawna jeszcze wydawało mi się, że desery bez pieczenia są równie pracochłonne. I o ile rzeczywiście niektóre wymagają nieco wprawy, domowe ptasie mleczko do takich nie należy.
Gdy spojrzałam na listę składników, nie mogłam uwierzyć. Tak niewiele potrzeba, by kultowy przysmak zrobić samodzielnie. Co należy przygotować i jak uzyskać zadowalające efekty? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Przepis na domowe ptasie mleczko
Gdy jeszcze kupowałam tę słodycz, uwielbiałam wersję cytrynową. Kwaśny smak owocu w połączeniu z czekoladą jest dla mnie czymś wspaniałym. Nic dziwnego, że od takiej właśnie opcji rozpoczęłam domowe „eksperymenty” z ptasim mleczkiem. Zbierzcie produkty i wypróbujcie — to poezja smaku.
Składniki:
- 250 ml wrzątku
- 2 opakowania galaretki cytrynowej o masie 75 g
- 150-200 g ulubionych herbatników
- 50-100 g dowolnej czekolady
- 1-2 łyżki mleka
- 25 g cukru pudru (opcjonalnie)
- 20 ml soku z cytryny (opcjonalnie)
Można oczywiście obrać inny kierunek i zaopatrzyć się w galaretkę o innym smaku. Do sporządzenia tego ciasta bez pieczenia niezbędna będzie wciąż wyłożona folią spożywczą forma. Ja skorzystałam z naczynia o wymiarach 17 cm x 27 cm, a ze składnikami działałam, jak opisałam poniżej.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia przypominające ptasie mleczko?
Do zrobienia tego smakołyku przyda się mocny mikser. Jeśli macie robota kuchennego, możecie go tutaj z powodzeniem wykorzystać — przyspieszy to uzyskanie odpowiedniej konsystencji pianki.
Do jej wykonania nie trzeba wiele — wystarczy w wodzie rozpuścić galaretki i miksować , aż masa zacznie stawać się puszysta i jaśnieć. Potrwa to co najmniej 10 minut, a w trakcie można dodać cukier lub sok z cytryny, jeśli mamy na nie ochotę.
Gotowy wytwór wykłada się na wykonany wcześniej w formie spód z herbatników i wyrównuje jego powierzchnię. Ja przykrywam ja jeszcze drugą warstwą ciastek i zdobię czekoladą.
Dodatkowe herbatniki można jednak pominąć. Polewę czekoladową uzyskuję przez rozpuszczenie słodyczy z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Niekoniecznie w kąpieli wodnej — mikrofalówka też może nam tu pomóc.
Gdy już mam złożone i przyozdobione ciasto bez pieczenia, wstawiam je do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia raczę się pysznym deserem.
Jak podawać ciasto bez pieczenia inspirowane ptasim mleczkiem?
Jak wspominałam, deser musi zastygnąć, więc idealnym pomysłem jest wykonanie go wieczorem, dzień wcześniej. Smakołyk nie wymaga już dodatkowych urozmaiceń, ale oczywiście można dekorować go bitą śmietaną czy posypkami.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na ciasta bez pieczenia. Oprócz ptasiego mleczka warto skusić się na znakomite włoskie tiramisu w tej odsłonie. Być może zainteresuje was też receptura na deser, który przypomina ser żółty .